IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Стимулите на Фед не постигнаха желания ефект

Няма данни, че вливането на пари в системата на практика е проработило, казва бившият шеф на американската централна банка

11:42 | 01.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Стимулите на Фед не постигнаха желания ефект

Масивната програма за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед) имаше малък ефект върху американската икономика освен, че е отслабила долара и е помогнала на щатския износ, казва бившият шеф на федералния резерв Алън Грийнспан, цитиран от CNBC.

Отправяйки остри критики към своя приемник Бен Бернанке Грийнспан заявява, че програмите за вливане на ликвидност за 2 трлн. долара през последните две години не са имали желания ефект за облекчаване на кредитните условия и за стимулиране на икономиката.

„Няма данни, че вливането на пари в системата на практика е проработило“, казва Грийнспан.

„Разбира се то имаше известен ефект върху обменния курс, а това е от значение за нарастването на износа“, казва той. „Освен това обаче не мисля, че има нещо друго, което да е проработило. Говоря не само за втория кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE2), но и за първия (QE1)“.

Коментарите на Грийнспан са направени в края на вторият кръг от програмата на Фед за изкупуване на правителствени облигации, която беше в размер на 600 млрд. долара. За момента няма сигнали, че щатската централна банка възнамерява да приложи QE3.

Грийнспан заяви, че „той би бил изненадан ако бъде предприето QE3”, тъй като „това би задълбочило ерозията на долара“.

Бившият председател на Фед беше широко критикуван за политиката си на ниски лихвени проценти от началото и средата на миналото десетилетие, която според редица анализатори е довела до финансовата криза от 2008 г.

Бернанке, който зае поста на Грийнспан през 2006 г., започна прилагането на програмата за вливане на ликвидност през 2009 г. в опит да раздвижи кредитирането и да предотврати колапса на щатската финансова система. Според повечето анализатори програмата е противоречива.

За Гърция Грийнспан посочва, че фалитът на страната е вероятен и че „би засегнал цялостната структура на доходността в САЩ“ поради тесните икономически връзки между Америка и Европа. Европа е и мястото където американските компании „генерират половината от приходите на чуждестранните си филиали“, допълва той.

„Не може да си позволим чувствителен спад на тези приходи“, казва Грийнспан.

Грийнспан е песимистично настроен относно преговорите за щатския дефицит, посочвайки, че според него Конгресът няма да успее да постигне споразумение за повишаване на дълговия таван до крайния срок, определен от щатското финансово министерство – 2 август.

„Ще стане 2 август и според мен до тогава отново нищо няма да бъде решено“, казва той.

Ако това се случи, казва той, САЩ ще трябва да продължи да плаща на своите облигационери или да рискува тежък удар върху глобалните финансови пазари.

Като резултат „ще се провалим и с всичко останало“, допълва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
С всеки изминал месец, все повече бивши ключови фигури откриват топлата вода. А как са станали шефове и директори, като сега им светва в главите !? Или когато корабът ще потъва, всеки гледа да се оправдае и да се метне на спасителната си яхта ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mirin
преди 12 години
Toзи го загложда съвестта и сега когато не е пряко замесен си позволява да каже някоя и друга истина. Но докато беше слуга на еврейте покорно слушкаше и правеше глупости. Сега чисти името, най-вече за пред гилдията ! *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още