IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Световните пазари са изправени пред години на стагнация на доходите

Средните доходи на мъжете в САЩ не са се повишавали от 1975 г., докато доходите за последното десетилетие в Германия падат

08:02 | 29.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
FT: Световните пазари са изправени пред години на стагнация на доходите

Почти три години след началото на финансовата криза нов призрак стряска развитите икономики по света – перспективата по-голямата част от гражданите им да се окажат обречени на години стагнация на доходите, пише Financial Times.

В дните след края на Втората световна война в развития свят преобладаваше виждането, че всяко следващо поколение може да очаква по-висок стандарт на живота от родителите си. Днес обаче перспективата за растеж на доходите никога не е изглеждала по-зле.

За някои социални групи със средни доходи идеята за стагниращи или понижаващи се доходи не е нова. През 2010 г. шофьорите на електрокари във Великобритания са получавали средно 19 хил. британски лири, или с около 5% по-малко в сравнение с 1978 г., след като доходите им се приравнят към инфлацията. Средните доходи на мъжете в САЩ не са се повишавали от 1975 г. Доходите след данъци на средното японско домакинство за периода 1995 г. - 2005 г. са се понижили, както и тези в Германия през последното десетилетие

Част от натиска върху домакинствата със средни доходи беше маскиран, поне временно  - от кредитния бум, който позволи на семействата да харчат повече, отколкото получават. Сега, три години след края на епохата на евтините пари и на фона на усилията на развитите страни да върнат икономиките си към здравословен растеж -  средната класа по цял свят усеща затягането на коланите.

Това едва ли е икономическият климат, за който мечтаят политиците, принудени спешно да приключат с повишаването на данъците, ограничаването на разходите и цялостната реформата на публичните финанси. При това тази първична фискална консолидация трябва да бъде извършена, преди страните да започнат още по-трудния процес на корекции, свързани с повишаващата се средна продължителност на живота и застаряването на населението.

Тенденциите около доходите на домакинствата повдигат два въпроса. Какво точно се случва с доходите в развитите икономики и защо?

Едва неотдавна някои отговори започнаха да придобиват известна яснота. От 1975 г. насам, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната бързо нарастваше, средните доходи на мъжете в САЩ реално са в стагнация. Първоначално някои други развити страни не се поддаваха на тази тенденция, което събуди опасения в САЩ, че американският трудов пазар страда от типично американска болест.

Растежът на БВП на глава от населението все пак трябваше да отива някъде. В САЩ тези нови пари отиваха почти изцяло в джобовете на свръхбогатите. През 1974 г. на водещия 1% от американците с най-високи доходи преди данъци се падаха 8% от общите доходи на населението, докато през 2008 г. този процент е нараснал до 18%. Доходите на 1% от американците с най-високи доходи пропорционално са се повишили дори още повече.

Нарастващото неравенство през последните години не е само американски феномен. За периода от средата на 80-те години до края на изминалото десетилетие Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е установила нарастващо неравенство на доходите в 17 от 22 развити страни. „Съществуват данни, че нивата на неравенство на доходите в отделните страни са на път да се повишават до ново общо средно ниво“, се казва в последния доклад на ОИСР. „Страни като Дания, Германия и Швеция, които традиционно са се радвали на ниски нива на неравенство, сега не са пощадени от общата тенденция“.

Изкривяването на доходите в почти всички страни е следствие от определени тенденции на пазара на труда. Въпреки че повечето правителства от ОИСР се опитват да се справят с този проблем чрез увеличаване на социалните придобивки и понижаване на данъците за най-бедните, политическата воля за налагането на по-прогресивни данъчни и социални системи се оказва недостатъчна.

Задълбочаването на неравенството на доходите създава проблеми в търсенето на служители със средно ниво на квалификация. В развитите икономики пазарът на труда става все по-поляризиран между „добре платени и предлагащи удовлетворение работни места и работа, която е зле платена и потискаща“, казва Алън Манинг, професор от London School of Economics. Между 1993 г. и 2006 г. процентът на работни позиции, предлагащи средно заплащане, се е понижил чувствително, докато този на добре платените и лошо платените работни места се увеличи. Това важи за почти всички развити икономики, независимо от икономическите им характеристики и политическа култура.

Сходството на тези тенденции предполага, че те са повлияни от сили, по-могъщи от местните политики и трудови пазари. Въпреки че теориите за това какво предизвиква тенденциите за нарастване на неравенството в доходите и изкривяването на трудовия пазар са противоречиви, има няколко общи фактора, които заслужават внимание.

Такъв фактор например е революцията в комуникациите, позволила на много първокласни бизнеси да увеличат продажбите и доходите си на глобалните пазари. Други компании, особено в финансовия сектор, намериха начини да акумулират истински състояния чрез спекулации с чужди пари.

Търсенето на служители за рутинна, но квалифицирана работа, доскоро гръбнакът на заетостта в развитите икономики – от техници до административни и банкови чиновници на ниско ниво – силно е намаляла и това сериозно се отразява на доходите в този сегмент на трудовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Влади_Емилов
преди 12 години
Много добре казано , но за жалост не виждам вариант при , който ще се осъществи.Може би някаква още по-голяма и глобална криза би накарала правителствата да преосмислят политиките си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Настъпва времето на КОРПОРАТИВНОТО управление както е по филмите. Огромни корпорации ще разпределят света и ще го управляват. политиците ще си останат марионетки.НАКРАТКО трябва контролиран рестарт на формата на управление и финанси, както и нов начин на разпределение на благата. Населението постоянно се увеличава и ако няма контролиран рестарт ще се случи неконтролирани социални бунтове и ще настъпи основния ред - ХАОС началото на всякакъв ред. Очакват ни ВОЙНИ за ресурси - суровини, и най вече храна. така че РИМското правилото "ХЛЯБ, вино и ЗРЕЛИЩА" все още върши работа, но накрая може да останат само зрелищата :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 12 години
Решението с покупателната способност е толкова просто - нарича се ДЕФЛАЦИЯ .:) Трябва истинска воля - да се пристъпи към контролирана дефлация във всички развити страни . Трябва стандарта на живот да се преоцени спрямо нивата на задлъжнялост и потенциала за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mapto
преди 12 години
През 21 век човечеството е на път да преоткрие какво е да си *** - уж човек, а го мързи да се развива. В България това вече е реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
Най-важната и съществена причина за това положение е кредитирането. По-точно несъразмерното кредитиране на КРАЙНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ. Чрез него липсващите доходи се заменяха (и заменят) с кредити. Т.е. ако няма кредити, пазара ще си функционира нормално (като по учебник) и няма да позволи такива изкривявания. Но кредитирането (на крайното потребление!) изкривява всичко и съответно позволява всякакви аномалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
sniper
преди 12 години
През 21 век човечеството е на път да преоткрие робовладелският строй. В България той вече е реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още