IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първите преговори за преструктуриране на украински дълг приключват без сделка

Разговорите ще продължат до постигането на споразумение, казват от Киев

17:08 | 17.06.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първите официални преговори за преструктуриране на украински облигации за над 20 млрд. долара са приключили без сделка. Частните кредитори са отхвърлили предложението на Киев за облекчаване на дълга, съобщава Bloomberg.

Тъй като изплащането на облигации трябва да се възобнови това лято, Украйна моли притежателите на дългове да приемат по-големи загуби, които биха позволили на страната да финансира отбранителните си усилия срещу Русия и да отделя повече финансови ресурси за икономическо възстановяване след края на войната.

„С наближаването на крайния срок трябва да призовем нашите облигационери да продължат продуктивните и добросъвестни преговори, като по-същественото облекчаване на дълга ще бъде отразено в техните предложения в съответствие с параметрите на Международния валутен фонд (МВФ) и текущата макрофинансова ситуация на Украйна“, казва в изявление министърът на финансите на Украйна Сергей Марченк.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Преговорите между Украйна и група притежатели на облигации започнаха преди две седмици. Частните кредитори са подписали споразумения за неразкриване на чувствителна, непублична информация.

Облигационерите не са получавали никакви плащания от Украйна от 2022 г., когато се съгласиха на двугодишен мораториум след нахлуването на Русия. Този срок изтича на 1 август.

В отделно изявление ad hoc групата на кредиторите казва, че се е ангажирала с намирането на сделка, въпреки че смятат, че намалението, предложено от правителството, е „значително надхвърлящо очакванията на пазара“.

От Киев казват, че ще продължат дискусиите „с оглед постигане на по-нататъшен напредък и постигане на принципно споразумение при първа възможност“.

Дългът на Украйна в долари е сред най-зле представящите се на пазарите в понеделник. Облигациите с падеж през 2035 г. поевтиняха най-силно от април насам, като се търгуваха на ниво от 25,78 цента за долар сутринта в Лондон.

Украйна предлага да обмени своите облигации в обращение с нови облигации с падеж до 2040 г. и лихвени плащания, започващи от 1% за първите 18 месеца и с прогресивен ръст на лихвите до 6%. Правителството също така предлага на инвеститорите т.нар. държавен инструмент за извънредни ситуации, който може да започне плащания след 2027 г. Плащанията по този инструмент ще бъдат свързани с целите за данъчни приходи на Украйна, определени от МВФ.

„И двете опции са предназначени да осигурят парични потоци на притежателите на облигации по време на програмния период на МВФ и да осигурят номинално намаление, вариращо между 25 и 60%, в зависимост от възстановяването на страната през програмния период на МВФ“, допълва се в изявлението на Киев.

Както МВФ, така и двустранните кредитори на страната, които включват САЩ и Парижкия клуб, са подписали предложенията на Украйна, според изявлението на правителството. Групата официални кредитори на Украйна вече удължи спирането на изплащането на дълга до 2027 г.

Украйна също така предлага премахване на т.нар. клауза за кръстосано неизпълнение между нейните международни облигации и нейните гаранции за БВП с падеж през 2041 г., чиито плащания са свързани с икономическия растеж. Клауза за кръстосано неизпълнение означава, че неизпълнението на задълженията по един инструмент се пренася върху други.

Последното предложение на Украйна не включва преструктуриране на дълг на държавни компании, за разлика от 2022 г., когато плащанията по тези облигации също бяха замразени.

Групата кредитори предлага 7,75% паричен купон за 40% от непогасените облигации на страната за две емисии с падеж през 2030 г. и 2036 г. и, същевременно, увеличение на купона, като се започне с 0,5%, за три емисии. Облигационерите предлагат и инструмент за възстановяване на остатъка.

Украйна заяви по-рано тази година, че има за цел да завърши преструктурирането на дълга си с частните кредитори не по-късно от средата на 2024 г. Правителството заяви, че неговите предложения са съвместими с параметрите на програмата на МВФ на стойност 15,6 млрд. долара, включително съотношения дълг към растеж и брутни нужди от финансиране.

Групата кредитори е сформирана за първи път през април и представлява собственици на около 20% от облигациите в обращение. Групата включва Amundi, BlackRock и Amia Capital. PJT Partners Ltd. действа като финансов съветник на групата, а Weil, Gotshal & Manges LLP е правен съветник на притежателите на облигации. Rothschild & Co. и White & Case LLP са, съответно, финансови и правни съветници на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: sssaaa, еее ай сега и ще се обиждаме ли? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 18
филофоб
преди 1 месец
като така тези *** -косвено и частично финансира военната помощ за украйна.Защото руснацице дават парите си на запад за стоки .а част от тези пари попадат в украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 27
филофоб
преди 1 месец
Че защо да са били на издръжка,освен когато бяха с проруски правителства -Путин пълнеше гушите на политическия елит.По скоро русиятя е на издръжка от безплатните несметни природни богатства които майката земя им е дала на аванта.Там освен оръжие и водка -малко какво се произвежда,всъщност всички стоки като битова техника ,коли ,електроника ,маркови дрехи,мебел,и т.н. русията купува от най злия си враг-западния свят.тоест дават парите си на извратения запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 месец
Това племе е на издръжка от както му бе подарена независимостта. Сега чака безплатни пари и всеки да ги съжалява и да им прощава дълговете. Супер нагли пиявици, приличащи по манталитет на нашите Роми -всеки е длъжен да им дава безвъзмездно и да живят на хранилка като Cкъcаната дезертирала Yшaнка. Това е и една от причините Десните политики да се завръщат пак на мода в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Achtung
преди 1 месец
Валутните резерви на Украйна достигат рекорди, продажбите на нови коли и скъпи имоти също отбелязват големи ръстове, икономиката отбелязва ръстове, плюс 50 млрд евро от ЕС, 60 млрд долара от САЩ, 50 млрд от замразените руски активи, 15 млрд от МВФ, защо се занимават и с частните държатели на дълг....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още