IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко пари дължи Украйна и на кого?

Малко след началото на войната Киев поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията

23:34 | 13.06.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над две години след началото на войната в Украйна, която струва десетки хиляди животи, страната е напът да се нагърби с безпрецедентната задача да преструктурира дълга си насред бушуващия конфликт, пише Ройтерс.

Икономиката на Украйна пое рязко надолу след нашествието на Русия в началото на 2022 г. и макар че е неочаквано устойчива от миналата година, първоначалният шок принуди Киев да поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията.

Изтичането на това замразяване през август означава, че остава малко време Украйна да преструктурира дълга си или предпочитаният от правителството вариант – да си осигури удължаване на замразяването на плащанията с притежателите на облигации пред лицето на твърд дефолт.

В подкрепа на Украйна ръководителите на Г-7 постигнаха сделка в четвъртък да предоставят заеми за 50 млрд. долара на Киев, използвайки бъдещи приходи от замразени руски държавни активи, след като Москва нахлу в съседната си страна.

Ройтерс обобщава какво дължи Украйна и на кого.

По-голямата картина

Гарантираният държавен дълг на Украйна възлезе на 152 млрд. долара към края на април, сочат данни на Министерството на финансите. Това е рязък ръст от началото на войната – общият дълг към края на 2021 г., около два месеца преди нашествието, достигна 98 млрд. долара.

От сегашния неизплатен дълг над 70%, или 108,4 млрд. долара, са външен. Останалата част е вътрешен дълг, почти целият е във формата на местни облигации с настъпващ падеж между 12 месеца и 30 години.

Общата стойност включва облигации за 3 млрд. долара и заем за 600 млн. долара от Русия. Ако не се вземе предвид това задължение, което е обект на спор в английски съдилища, външният дълг на Украйна възлиза на 104,8 млрд. долара.

Усилията за преструктуриране на дълга, които текат в момента, ще засегнат само малка част от общото дългово бреме, основно външния търговски дълг на страната.

Еврооблигации и облигации, свързани с БВП

Дългът към частни кредитори, предвиден за преструктуриране, е във формата на еврооблигации и облигации, свързани с БВП. Еврооблигациите възлизат на 19,67 млрд. долара в края на април, сочат данни на министерство. Те са дължими за 11 доларови емисии облигации и две емисии деноминирани в евро облигации. С включването на дължими лихви в миналото, дължимата сума по еврооблигациите достига 23,6 млрд. долара, сочат изчисления на JPMorgan от април.

В усилията за преструктуриране са включени и облигации, свързани с БВП. Те са създадени при преструктурирането на дълга на Украйна през 2015 г. след анексирането на Крим от Русия като „подсладител“ за кредиторите. JPMorgan счита, че Украйна дължи 2,6 млрд. долара по този инструмент.

Мораториум върху дълга по тези инструменти изтича в края на август и не е ясно дали кредиторите ще наложат пълно плащане, ако не бъде постигнато споразумение дотогава.

Правителството в Киев поиска от частните си международни притежатели на облигации по-рано тази година да организират група, за да предоговорят условията по тези еврооблигации и в момента се водят преговори с инвеститори, притежаващи ценните книжа.

Гарантиран от държавата дълг

Укравтодор, държавната агенция за пътищата, има гаранция от правителството за облигации на стойност 700 млн. долара, а държавният оператор на електропреносната система Укренерго има гаранция върху облигации на стойност 830 млн. долара. Притежателите на облигации се договориха също за двегодишен мораториум върху тези две компании, който също изтича до месеци.

Двустранен дълг

Заеми от официалните кредитори Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Полша, Великобритания и САЩ добавят до 7,5 млрд. долара към дълговото бреме, а малко над 5 млрд. долара са дължими само на Канада. Тези правителства удължиха замразяването до 2027 г.

Многостранен дълг

Близо 70 млрд. долара от външния държавен и държавно гарантиран дълг, или почти две трети в тази категория, е дължим на многонационални организации и подобно на вътрешния дълг не са включени в усилията за преструктуриране. От тази сума малко над 16 млрд. долара са дължими на Международния валутен фонд.

МВФ се готви да изплати 2,2 млрд. долара свежи пари на Украйна по сега действащата програма за заеми на стойност 15,6 млрд. долара.

Заеми и пари, дължими на банки

Държавни пари, дължими по заеми, или друг дълг на търговските банки прибавят до 1,63 млрд. долара през април, най-големият дял от които (около 700 млн. долара) се дължи на американския гигант в агробизнеса Cargill.

В рамките на гарантирания от държавата раздел дългът от заеми към чуждестранни търговски банки добавя до 1 млрд. долара, като 830 млн. долара от сумата са дължими на Експортно-импортната банка на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
vocationa
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
*Колко пари дължи Украйна и на кого?* - Добре е, че в Инвестора са сетиха да открият и хумористична рубрика, в която да пускат и такива заглавия. Военно-технологично-ракетните фейлетони на г-ца Петкова разсмиват, но са доста гротескни. Чистата сатира като това отгоре е за предпочитане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 59
Repoman
преди 1 месец
Добре де, а ние какво ще направим? Защо България да не поеме някаква част от този дълг? Все пак говорим за Украйна, не за държава от третия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 3
ratten
преди 1 месец
кредиторите ще пият по една студена чешмянка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още