fallback

Златото с нов рекорд и на път към най-дългата зелена серия от 2007 г.

Бичият пазар при златото, което е поскъпнало с 30% от началото на годината, продължава вече 11 години

11:18 | 19.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Цената на златото достигна нов исторически рекорд и е на път да отбележи най-дългата вълна на седмични печалби от април 2007 г., след като нарастващите опасения за забавяне на глобалната икономика потопиха акциите и суровините и накараха инвеститорите да потърсят убежище, пише Bloomberg.

Златото с непосредствена доставка поскъпна с 1,2% до рекордните 1845,9 долара за тройунция, като от началото на седмицата цената на благородния метал се е повишила с 5,6%. В петък златото е на път да отбележи 7-ма седмица на печалби, след като по-лоши от очакваните данни за щатската икономика и европейската дългова криза подсилиха страховете за глобалния растеж.

„Ролята на златото като инвестиционно убежище ще се увеличава на фона на залиняващото икономическо възстановяване, все по-належащата необходимост от рефинансиране на правителствените дългове в Европа и рязката корекция на пазарите“, казва Цай Хонгин, анализатор на China International Capital Corp. - най-голямата китайска инвестиционна банка.

Азиатските индекси днес също се обагриха в червено, след като ръстът на новите молби за помощи за безработни в САЩ се оказа по-голям от очаквания, а Федералният резерв във Филаделфия обяви, че производството в региона през август е претърпяло рязък спад.

Също в четвъртък Morgan Stanley и Deutsche Bank AG понижиха прогнозите си за китайската икономика, отбелязвайки, че по-слабият растеж в САЩ и Европа ще засегне износа на азиатския производствен колос.

Опасенията бяха подсилени и след като шведският финансов регулатор предупреди банките в страната да вземат допълнителни мерки, за да се защитят от задълбочаването на дълговата криза.

В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че щатските регулаторни органи засилват надзора си над местните подразделения на европейските банки поради опасения, че банките могат да изпитат затруднения при финансирането си в САЩ. Данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) от сряда разкриха, че неназована европейска финансова институция е взела назаем от централната банка 500 млн. долара. Това е първият подобен деноминиран в долари заем от февруари.

Бичият пазар при златото, което се е повишило с 30% от началото на годината, продължава вече 11 години – най-дългата зелена вълна от 1920 г. Тенденцията се подсилва и от усилията на инвеститорите да защитят капиталите си от понижаващите се цени на акциите, обезценяващите се валути и нарастващата инфлация.

„Трусовете в глобалната валутна система в средносрочен план и заплахата от инфлация в дългосрочен план ще засилят ролята на златото като валута и убежище“, посочва Цай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
fallback