IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отново потегли нагоре

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи силно в началото на днешната търговия след разочароващите икономически показатели в Европа и САЩ

21:14 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сред най-предпочитаните убежища за инвестиране отново се нарежда златото. Борсово търгуваните фондове (exchange traded funds, ETF) обаче отчитат стагниращо търсене през последните дни, предаде MarketWatch.

Борсово търгуваният фонд SPDR Gold Shares към края на миналата седмица е имал 1272,89 тона злато, но вчера е продал около 1260 тона.

Днес цената на златото се повиши на Лондонската борса, като за декемврийски фючърси се искат с 24,30 долара повече - 1783,30 долара за тройунция. Така един килограм от благородния метал струва 39 100 евро.

Дългогодишният дилър Дейвид Беъм, вицепрезидент по продажбите и икономическите проучвания в базираната в Ню Орлеанс компания Blanchard and Co., смята, че опасенията за стабилността на фондовите пазари ще останат основна движеща сила за котировките на златото.

"Най-добрата инвестиция в момента е златото", твърди Беъм, цитиран от Ройтерс.. "Като диверсифицират портфейлите с активи, свързани с метала, инвеститорите могат да се защитят от резките спадове на пазарите на акции."

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи силно в началото на днешната търговия след разочароващите икономически показатели в Европа и САЩ. Решаващи се оказаха данните са мижав ръст на германската икономика, както и вчерашното съобщение на Европейската централна банка за изкупуване на рекордни количества облигации.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня с 1,69 до 86,19 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още