IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с нов рекорд и на път към най-дългата зелена серия от 2007 г.

Бичият пазар при златото, което е поскъпнало с 30% от началото на годината, продължава вече 11 години

11:18 | 19.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото достигна нов исторически рекорд и е на път да отбележи най-дългата вълна на седмични печалби от април 2007 г., след като нарастващите опасения за забавяне на глобалната икономика потопиха акциите и суровините и накараха инвеститорите да потърсят убежище, пише Bloomberg.

Златото с непосредствена доставка поскъпна с 1,2% до рекордните 1845,9 долара за тройунция, като от началото на седмицата цената на благородния метал се е повишила с 5,6%. В петък златото е на път да отбележи 7-ма седмица на печалби, след като по-лоши от очакваните данни за щатската икономика и европейската дългова криза подсилиха страховете за глобалния растеж.

„Ролята на златото като инвестиционно убежище ще се увеличава на фона на залиняващото икономическо възстановяване, все по-належащата необходимост от рефинансиране на правителствените дългове в Европа и рязката корекция на пазарите“, казва Цай Хонгин, анализатор на China International Capital Corp. - най-голямата китайска инвестиционна банка.

Азиатските индекси днес също се обагриха в червено, след като ръстът на новите молби за помощи за безработни в САЩ се оказа по-голям от очаквания, а Федералният резерв във Филаделфия обяви, че производството в региона през август е претърпяло рязък спад.

Също в четвъртък Morgan Stanley и Deutsche Bank AG понижиха прогнозите си за китайската икономика, отбелязвайки, че по-слабият растеж в САЩ и Европа ще засегне износа на азиатския производствен колос.

Опасенията бяха подсилени и след като шведският финансов регулатор предупреди банките в страната да вземат допълнителни мерки, за да се защитят от задълбочаването на дълговата криза.

В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че щатските регулаторни органи засилват надзора си над местните подразделения на европейските банки поради опасения, че банките могат да изпитат затруднения при финансирането си в САЩ. Данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) от сряда разкриха, че неназована европейска финансова институция е взела назаем от централната банка 500 млн. долара. Това е първият подобен деноминиран в долари заем от февруари.

Бичият пазар при златото, което се е повишило с 30% от началото на годината, продължава вече 11 години – най-дългата зелена вълна от 1920 г. Тенденцията се подсилва и от усилията на инвеститорите да защитят капиталите си от понижаващите се цени на акциите, обезценяващите се валути и нарастващата инфлация.

„Трусовете в глобалната валутна система в средносрочен план и заплахата от инфлация в дългосрочен план ще засилят ролята на златото като валута и убежище“, посочва Цай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1876,75 долара за тройунция. През последните 2 седмици тенденцията е към трайно повишаване на цените на златото, като прогнозите достигат и до 5 000 долара за тройунция. Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят са виждали какво ще стане. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г.Но мисля че, все повече и повече хора осъзнават как срещу - Единственият Живот който живеят няма смисъл да се опитват да го приравнят към едни хартийки с финикийски знаци(мулти възпроизвеждащи се). Целта на Федералнитя Резерв е да имат по добра предвидимост на печалбите и тотален контрол върху битието на поробените люде. Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знаете те назначават и президента им и всички други.САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август, фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си демек ФАЛИТ. Много трилион долари всъщност са балонджийски фиктивни пари, измислени от банките, които всъщност нямат толкова истински пари, колкото дават на кредити. Така САЩ и тяхната измисленабанкова система са си зле, дефицита им расте и продължават да потъват, а покрай тях и световната икономика, което неминуемо ще доведе до нови сривове. Акциите-тоест "ценните книжа", съвсем скоро ще стават само за "тоалетна хартия" както и Измисления Долар Господар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още