IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка остави основната си лихва без промяна

Вълненията на световните финансови пазари принудиха банката да преразгледа намерението си за постепенно вдигане на лихвения процент до края на годината

16:36 | 21.09.11 г.
Норвежката централна банка остави основната си лихва без промяна

Норвежката централна банка днес остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 2,25%, оправдавайки предварителните очаквания, съобщи MarketWatch.

От банката се позоваха на перспективите пред световната икономика и отражението на вълненията на световните финансови пазари върху перспективите във вътрешен план.

В съобщение, публикувано на официалния уебсайт на финансовата институция, тя обявява, че вълненията, свързани с европейската дългова криза са нараснали, и докато развитието на норвежката икономика е благоприятно, то производството и търсенето на стоки са „донякъде по-слаби от очакваното“, а потребителската инфлация се е забавила.

„Анализът ни през юни предполагаше постепенно увеличение на лихвения процент през втората половина на годината. Вълненията и несигурността извън страната заедно с по-ниската инфлация и по-слабите перспективи във вътрешен план предполагат, че основният лихвен процент трябва да бъде оставен на ниско ниво за по-дълъг период, отколкото се очакваше през юни“, заяви заместник-управителят на банката Ян Квигстад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още