IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният пенсионен фонд на Норвегия става най-големият в света

Норвежкият Government Pension Fund Global управлява активи на обща стойност от 560,5 млрд. долара

14:35 | 10.06.11 г.
Държавният пенсионен фонд на Норвегия става най-големият в света

Държавният пенсионен фонд на Норвегия, който инвестира приходите, генерирани от петролния сектор на богатата на залежи страна, вече е най-големият суверенен фонд в света, предаде Dow Jones Newswires.

Доклад на консултантската компания Monitor Group от 7 юни сочи, че норвежкият Government Pension Fund Global управлява активи на обща стойност от 560,5 млрд. долара, което нахвърля 342 млрд. долара, управлявани от Abu Dhabi Investment Authority.

Приходите във фонда се формират общите постъпления в норвежкото правителство от дейности в петролния сектор и от възвръщаемостта на инвестициите на фонда.

Сравненията все пак са трудни, тъй като Abu Dhabi Investment Authority не публикува финансови резултати, за разлика от норвежкия фонд, който ги представя на всеки три месеца.

Институтът за следене на суверенни фондове (SWF Institute) също оперира с доста различни цифри, като оценява стойността на Abu Dhabi Investment Authority на 627 млрд. долара в класацията си от юни, което го прави най-големия суверенен фонд в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
Изходът е пред носа им а те търсят помощ от Азия, държавният фонд на Норвегия е най-големият в света с неограничени възможности при това няма да искат кой знае какви сделки докато приятелчетата от Азия имат съвсем други планове, статут на пазарна икономика за Китай е нещото което ще им отвори всички вратички, ще залеят тотално европа с внос докато икономиката на европа едва ли ще може да отговори адекватно на това, интересни времена предстоят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още