IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

Ръстът на БВП на страната през четвъртото тримесечие бе потвърден на 3% на приравнена към годишна основа база

18:08 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Лек спад на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

Броят на американците, които са потърсили помощи за безработни през миналата седмица, е намалял с 5 000 души до 359 000 според новата формула за изчисление на показателя, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Преразглеждането на формулата доведе до известно увеличаване на нивото на седмичните молби за последните няколко години, но те все още са на 4-годишно дъно. Например броят на първоначалните молби за помощи за безработни за работната седмица, приключила на 17 март, бе увеличен с 4,6% до 364 000 при първоначално обявени 348 00.

Очакванията на анализатори, анкетирани от  MarketWatch, бяха за спад на молбите до 345 000, но в тях не бе отчетена корекцията на формулата за изчисление.

От министерството на труда прецизират методиката си за сезонно изглаждане на данните в опит да осигурят по-точни данни. Последната подобна промяна в изчисляването на индекса е от преди 5 години.

Средното ниво на първоначалните молби за помощи за безработни за последните 4 седмици се понижава с 3 500 до 365 000 и е най-ниското от май 2008 г. Показателят е смятан за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда.

При ръст на икономиката броят на първоначалните молби варира между 300 000 и 400 000. Броят им падна под 400 000 в средата на октомври 2011 г. и оттогава не е надхвърлял тази граница.

Икономистът Майкъл Гейпън от Barclays Capital заяви, че настоящата тенденция в данните за молбите за помощи продължава да предполага, че пазарът на труда се стабилизира в умерено темпо въпреки корекциите на показателя в посока към повишение.

От министерството на труда съобщиха също, че молбите за помощи за безработни след първата седмица са намалели с 41 000 до сезонно изгладените 3,34 млн. през работната седмица, приключила на 17 март.

Около 7,15 млн. души са получавали някакви помощи за безработни на федерално ниво през работната седмица, приключила на 10 март, което е със 131 488 души по-малко от предходната седмица. Промяната при последните два показателя по новата формула за изчисление на данните е незначителна.

Междувременно от американското министерство на търговията, цитирани от ВВС, потвърдиха, че икономиката на САЩ се е разширила с 3% годишен темп през последното тримесечие на 2011 г. спрямо предходното. На неанюализирана база икономиката се е разширила с 0,7%.

Това е третата и окончателна оценка за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за посочения период, като първоначалната за ръст от 2,8% впоследствие бе коригирана до 3% заради по-високите потребителски разходи и по-слабото орязване на разходите от бизнеса. 

Ръстът на реалните потребителски разходи през четвъртото тримесечие се е ускорил до 2,1% спрямо 1,7% през третото, но ръстът при износа на стоки и услуги се е забавил до 2,7% от 4,7%. Ръстът при вноса на стоки и услуги се е ускорил до 3,7% при 1,2% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още