IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските безработни нараснаха с 27 000 души

Заетите също са се увеличили с 9 000 през трите месеца до края на януари, но главно за сметка на работа на непълно работно време

15:51 | 14.03.12 г.
Британските безработни нараснаха с 27 000 души

Безработните във Великобритания нараснаха с 28 000 души до 2,67 млн. през трите месеца до края на януари, като нивото на безработицата се запазва на 8,4% спрямо последното тримесечие на 2011 г., съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирана от ВВС. Значителна част от увеличението – 22 000 - е за сметка на безработицата сред жените.

На годишна база през януари ръстът е от 0,4 процентни пункта, докато спрямо предходните 3 месеца увеличението е с 0,1 процентни пункта.

През февруари броят на британците, потърсили помощи за безработни, е нараснал със 7 200 души до 1,61 млн. Все пак ръстът на безработните е най-слабият за почти една година.

„Това е по-обнадеждаваща поредица от данни с признаци, че пазарът на труда се стабилизира“, заяви британският министър на заетостта Крис Грейлинг.

Според лейбъристите обаче правителствените програми за създаване на работни места са се провалили. „Кризата с работните места във Великобритания не показва признаци на отшумяване, тъй като безучастните министри не предприеха действия“, заяви министърът в сянка по въпросите на труда и пенсионното осигуряване Лайъм Бърн.

Данните показаха и увеличаване на заетите на непълно работно време с 59 000 до 6,6 млн. души, докато заетите на пълно работно време са намалели с 50 000 души. Броят на хората, работещи на непълно работно време, тъй като не успяват да открият работно място с целодневна заетост, е нараснал със 110 000 души до най-високото си ниво от началото на водене на статистика по този показател през 1992 г.

„Разкритите нови работни места са предимно на непълен работен ден. Те не са достатъчно добре платени, за да заместят доходите при пълен работен ден, от които хората имат нужда“, заяви главният секретар на профсъюза TUC Брендън Барбър.

Средното заплащане през януари е нараснало с 1,4% на годишна база, докато през декември повишението бе с 1,9%.

Данните на статистическата служба показват известно увеличение на броя на заетите с 9 000 души през трите месеца до края на януари.

„Данните за безработицата не са прекалено лоши в смисъл, че нивото на безработица остава високо, но изглежда графиката се изглажда“, заяви Филип Шоу от  Investec. „Изненадващото е по-слабият ръст на заплащането“, добави той.

Заетостта в публичния сектор продължава да се понижава, сочат други данни, публикувани от статистическата служба. През последното тримесечие на 2011 г. заетите в публичния сектор са намалели с 37 000 до малко под 6 млн. души. За цялата 2011 г. заетостта в сектора се е понижила с 270 000 работни места.

В частния сектор пък заетите са се увеличили с 45 000 души до 23 млн. за четвъртото тримесечие на 2011 г.

„Не е изненадващо, че публичният сектор е осигурил основния болезнен удар, като мерките за строги икономии продължават да хвърлят своята тежка сянка“, заяви Мат Гаскойн от консултантската компания по въпросите на набирането на персонал Badenoch and Clark.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още