IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Безработицата ще остане висока и през цялата 2013 година

Държавните финанси ще останат в незавидно състояние, перспективата за напредък в производството е слаба

21:44 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Безработицата ще остане висока и през цялата 2013 година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква безработицата да остане висока и през цялата 2013 година. Това става ясно от доклад на организацията, разпространен от Франс прес.

В него се казва, че "няма да има никаква перспектива да се навакса изгубеният по време на кризата напредък в производството, а държавните финанси ще останат в недобро състояние в повечето страни от ОИСР".

Поради тази причина от организацията призовават да се поддържа курсът на структурни реформи, за да се засили растежът на най-напредналите икономики, а в нововъзникващите пазарни икономики той да стане по-жизнен в контекста на извънредно голяма несигурност.

"Една мащабна и амбициозна програма на реформи би могла да засили годишното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) средно с един процентен пункт в страните от зоната на ОИСР през близките десет години", се казва в доклада "Цел - растеж".

Най-лошият сценарий може да бъде избегнат чрез много експанзионистична валутна политика, ограничаване на банковите проблеми и дълговата криза, както и ако се избегне "прекомерно бюджетно затягане", по-специално в Съединените щати, отбелязва клубът на 34-те богати страни.

"Правителствата напредват днес на структурния фронт по-решително отпреди или отколкото в началото на кризата", отбелязва със задоволство ОИСР.

Във фискален план организацията препоръчва "премахване на фискалните ниши и преход от налоговата основа към системата от вноски, която нанася най-малко вреди на заетостта и на растежа - като таксите върху недвижимите имоти, потребителските и екологичните такси.

Според експертите на организацията "пренасянето на данъчната тежест от трудовите доходи и компаниите към потреблението подобрява насърчаването към трудова заетост, спестяванията и инвестициите, но може да има отрицателен ефект що се отнася до
справедливостта".

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още