IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната е спаднала рязко през април

Ако тенденцията се задържи, брутният вътрешен продукт на региона ще се свие с 0,5% през второто тримесечие, смята главният икономист на Markit Крис Уилямсън

12:23 | 04.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната е спаднала рязко през април

Свиването на бизнес активността в частния сектор на 17-те държави-членки на еврозоната се ускори рязко през април, сочи измерващият я индекс на института Markit, публикуван днес, съобщи MarketWatch.

Индексът се е понижил до 46,7 пункта през април при 49,1 пункта през март, оставайки и под средните очаквания на анализаторите за свиване до 47,4 пункта.

От Markit добавиха, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите се е понижил до 46,9 пункта от 49,2 пункта през март при предварителни прогнози за спад до 47,9 пункта. Показател под 50 сочи свиване на активността.

Главният икономист на института Крис Уилямсън заяви, че данните предполагат свиване на брутния вътрешен продукт в еврозоната през второто тримесечие с 0,5%, ако тенденцията се задържи.

„Доверието на бизнеса и потребителите изглежда се е влошило забележимо в региона в сравнение с възходящата тенденция, наблюдавана в началото на годината, което предполага, че стимулиращите мерки, осъществени от Европейската централна банка, не са оказали трайно въздействие върху реалната икономика“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
И защо няма да помогне? Ще помогне и още как - лихвите още са високи / 1 % е висока лихва за ситуацията в Европа в момента/, беработицата е много висока,икономиката е в рецесия. Хайде, стига сме повтаряли като папагали каквото дрънка Меркел.Никой няма да пуска танкове, Гемранците трябва да пуснат и други да произвеждат, а също и да си отворят пазара за вносни стоки. Имат стрховит излишък -и търговски,и по текуща сметка. Ами да помислят малко и за другите.Проблемът на подхода към такава ситуация от двете страни на Океана е, че САЩ напечатаха прекалено много пари/ и взеха да изпадат в тахифилаксия/, а ЕЦБ - прекалено малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Сменете малко плочата или говорете малко по-конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Сега се ползва непригодно за "Незлатни пари" държавно финансово управление и заради това се развива криза.Предпоставката за това поведение е пренебрежение на качества на Незлатни пари.За да е възможно успешно преодоляване на криза е потребно прекратяване на сегашна държавна финансова грешка.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното обществено развитие е възможно само при финансово управление, което е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да пуска печатницата, след това да пуска танковете към Атина, Мадрид и Рим. Малко след това втора окупация на Париж и Франция. Печатането на пари НЯМА да помогне в средно-дългосрочен план. Напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Меркел да не се ослушва, а да пуска печатницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още