IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на новите молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица

Данните за предходните 7 дни обаче бяха коригирани към повишение

16:20 | 07.06.12 г.
Спад на новите молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица

Броят на американците, които през миналата седмица са подали първоначални молби за помощи за безработни, се понижи за първи път от април насам, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Молбите са намалели с 12 000 до сезонно изгладените 377 000, но данните за предходната седмица бяха коригирани в посока на повишение до 389 000 при първоначално обявени 383 000. Очакванията на анализаторите бяха за спад до 381 000.

Преди миналата седмица новите молби за помощи за безработни нарастваха в продължение на 4 седмици, увеличавайки опасенията за състоянието на пазара на труда в САЩ при мрачните данни за новите работни места за последните няколко месеца.

Макар че страната се измъкна от дълбоката рецесия преди 3 години, през май нивото на безработица се повиши до 8,2%, което е доста над традиционното средно ниво.

Ръстът на новите молби за помощи обаче се оказа скромен и като цяло нивото им остава характерно за умерено възстановяване на пазара на труда.

Средният показател за подадените молби през последните 4 седмици, който се смята от анализаторите като по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, регистрира ръст с 1 750 до 377 750 молби.

През миналата седмица от министерството на труда обявиха, че ръстът на новите работни места се е забавил през май за 4-ти пореден месец, увеличавайки опасенията, че задълбочаващата се дългова криза в Европа и забавянето в Китай са започнали да се отразяват неблагоприятно на крехкото възстановяване на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още