IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ става все по-статичен

Кризата в жилищния сектор е допринесла за увеличаването на безработицата в Щатите

11:34 | 26.05.12 г.
Пазарът на труда в САЩ става все по-статичен

Американският пазар на труда дава достатъчно възможности за хората с “правилните” умения, особено ако те са готови да бъдат мобилни. Тези хора обаче вече са по-скоро изключение, отколкото правило.

Резултатите от скорошни изследвания показват, че гъвкавият трудов пазар в САЩ, който доскоро се считаше за двигател на икономиката, става все по-статичен, пише Ройтерс.

"В началото на 90-те години на миналия век около 3% от американците се движеха между отделните щати всяка година. Днес този процент е паднал наполовина", посочват Грег Каплан, икономист от Университета на Пенсилвания, и Сам Шулхофер-Вьол, икономист към Федералния резерв на Минеаполис.

По време на рецесията в периода 2007-2009 г. компаниите започнаха съкращения на персонал при едновременен спад на цените на жилищата. Това накара много работници и служители да отложат във времето решението за преместване, тъй като биха продали жилищата си на безценица. Това е и най-утежняващият мобилността фактор.

Ефектът на кризата в жилищния сектор обезсърчи мобилността на хората. Нежеланието им да се преместят, за да си намерят работа е добавило около 0,2-0,5 процентни пункта към нивото на безработицата в САЩ, показват изчисления на икономиста Пламен Ненов от Масачузетския технологичен институт.

Сега компаниите отново наемат хора, а пазарът на имоти в страната показва признаци на възстановяване. Според Джоуни Ръдж, главен анализатор на заетостта в Randstad, хората започват да се чувстват все по-уверени и да имат малко по-голяма гъвкавост.

Други експерти обаче са на мнение, че гъвкавостта на пазарът на труда в Щатите никога няма да бъде какъвто беше преди кризата.

Като цяло нивото на мобилността на американците все още не е достигнало нивото отпреди кризата. Освен това все по-малко компании предлагат примамливи оферти, които да накарат работниците и служителите да сменят местожителството си.

"Не трябва да очакваме голям подем на трудовата мобилност, защото се наблюдава  дългосрочна тенденция на спад", коментира Айсегюл Шахин, икономист във Федералния резерв на Ню Йорк.

Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още