IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ става все по-статичен

Кризата в жилищния сектор е допринесла за увеличаването на безработицата в Щатите

11:34 | 26.05.12 г.
Пазарът на труда в САЩ става все по-статичен

Въпреки резкия спад на трудовата мобилност икономисти посочват, че американският трудов пазар е изключително гъвкав, тъй като американците често си сменят работните места, дори и да не променят местожителството си.

Само 25% от американците остават при същия работодател в продължение на повече от 10 години. Това рязко контрастира с някои европейски страни, включително Гърция, Италия, Франция и Швеция, където броят на дългогодишните служители и работници е по-близо до 50%, посочва Шахин.

Икономистът посочва, че смяната на работното място обикновено добавя към нивото на производителност и помага на една икономика да расте.

"Когато хората се местят от една работа на друга и от едно място на друго, те обикновено се търсят и получават по-добър шанс за развитие и по-високо”, обяснява Шахин.

Все повече анализатори обаче се тревожат, че намаляващата географска мобилност може да бъде ранен признак, че пазарът на труда в САЩ става все по-статичен и по-близък до Европа, където много страни се борят с по-бавен растеж и по-висока безработица от Америка.

Увеличаващата се уседналост на американците от една страна може да се дължи на по-високата заетост при жените. В миналото преместването не е коствало загуба на доход на съпругите в едно домакинство, докато сега преместването заради новото работно място на единия съпруг вреди на кариерата на другия, обясняват експерти.

От друга страна застаряването на населението също понижава мобилността. Увеличаването на възрастта на работната сила намалява желанието й за движение. Освен това все повече хора искат да са близо до възрастните си родители, за да се грижат за тях.

Друга възможна причина са технологиите и достъпа до широколентов интернет, който позволява на служителите да работят за компании, разположени другаде.

Броят на хората, като финансови анализатори, архитекти и журналисти, които често могат да работят от дома си, почти се е удвоил между 2000 и 2009 г. до 4,1% от всички работещи, показват резултатите от проучване, направено от Федералния резерв.

Някои икономисти твърдят, че връзката между мобилността и икономическия растеж е остаряла. Според тях ниското ниво на миграция е добра новина, защото означава, че трудовата сила не трябва да се движи, за да намери по-добро работно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още