IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия спадна до 20-годишно дъно от 6,7%

Значителният спад през последните години може и да е към своя край, макар че условията за него все още са налице, коментира анализатор

16:50 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Германия спадна до 20-годишно дъно от 6,7%

Безработицата в Германия през май достигна най-ниското си ниво за последните две десетилетия в рязък контраст с останалите страни от еврозоната, където дълговата криза се отрази на трудовите пазари, съобщава Bloomberg

Сезонно претеглената безработица в страната се понижи до 6,7% от 6,8% през април, съобщава Федералната агенция по труда в Нюрнберг. Броят на хората без работа в Германия е 2,87 млн.

Германската безработица се понижаваше в продължение на 27 поредни месеца до октомври, когато дълговата криза в еврозоната започна да оказва влияние дори на най-устойчивата икономика в региона.

Все пак вътрешното потребление неутрализира спада на германския износ за страните от еврозната.

През тази година икономическият растеж в Германия се очаква да се забави до 0,7% от 3% през 2011 г., обяви германският министър на икономиката Филип Рьослер.

„Значителният спад на безработицата през последните години може и да е към своя край“, предупреждава Екарт Тухтфелт, анализатор на Commerzbank AG във Франкфурт.

„И все пак въпреки сянката, хвърляна от кризата, предпоставките безработицата да продължи да се понижава все още са налице“, допълва той.

Тенденцията илюстрира и успеха на провежданата от германския канцлер политика на икономии и реформи, включително либерализирането на трудовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още