IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Производствената активност в Китай се свива за осми пореден месец

При положение, че външните насрещни ветрове остават силни, износът вероятно ще се забави през следващите месеци, посочва икономист на банката

11:08 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
HSBC: Производствената активност в Китай се свива за осми пореден месец

Китайският производствен сектор се е свил за 8-ми пореден месец през юни, като поръчките за износ и цените са достигнали най-ниското си ниво от началото на 2009 г., сочи изследване на най-голямата европейска банка HSBC, цитирано от Ройтерс.

Индексът на бизнес активността на HSBC, който е най-ранният месечен показател за индустриалната активност в Китай, се е понижил до 7-месечно дъно от 48,1 пункта при окончателен показател за май от 48,4 пункта.

Това е 8-ми пореден месец, в който индикаторът остава под 50 пункта, което показва свиване на активността. Производствена инфлация се е забавила до най-ниските си ниво от над 2 години, като подиндексът, измерващ производството, е достигнал 3-месечно дъно.

Подиндексът за новите поръчки се е понижил през юни, а този за новите поръчки за износ се е свил още по-рязко, достигайки 45,9 пункта, което е най-ниското му ниво от март 2009 г. насам, сочат данни от изследване на лондонския институт Markit.

„При положение, че външните насрещни ветрове остават силни, износът вероятно ще се забави през следващите месеци“, подчертава икономистът в HSBC Цю Хунбин в бележка, съпровождаща проучването. „Резкият спад на цените и забавянето на новите поръчки предполага слабо вътрешно търсене, което води до натиск върху запасите на китайските производители“, добави той.

Относително по-слабия спад в общите нови поръчки в сравнение с тези за износ обаче може да показва, че вътрешната икономика не се справя чак толкова зле.

Изследването може и да разочарова онези, които са се надявали, че усилията на правителството в подкрепа на ръста ще наберат инерция.

През май Пекин даде знак за най-сериозен тласък от присъединяването си към Световната търговска организация в подкрепа на частните инвестиции в области, които дотогава бяха запазени само за държавния сектор, включително железопътната инфраструктура, болниците, производството на електроенергия и електроразпространението.

Правителството ускори някои инфраструктурни проекти, а от ноември насам на три пъти понижи нивата на банковите резерви. При най-сериозния си ход в подкрепа на ръста, Китай неочаквано понижи през юни лихвените проценти.

Както индексът на бизнес активността на HSBC, така и и официалният правителствен индекс се понижиха, след като за кратко регистрираха ръст покрай подобрената перспектива през април.

Правителственият показател включва повече държавни компании, докато този на HSBC се обляга предимно на представители на частния сектор, чийто достъп до кредити е по-ограничен. Двете изследвания се правят и по различна методология по отношение на сезонната корекция.

Индексът на бизнес активността на HSBC не е надхвърлял значително 50 пункта от юни 2011 г., макар че остава доста над нивата от малко над 40 пункта, достигнати в разгара на световната финансова криза в края на 2008 и началото на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още