IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ се забавя

Слабото нарастване на поръчките на стоки за дълготрайна употреба е признак за несигурността обхванала бизнеса, коментира анализатор

21:12 | 24.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През май производствената активност в САЩ е изгубила част от инерцията си поради по-слабия износ, разкрива проучване на Markit, цитирано от BBC.

Индексът на мениджърските поръчки (PMI) в страната се е понижил до 53,9 пункта от 56 пункта през април. Показателят е на най-ниското си ниво от февруари. Стойности от под 50 пункта означават свиване на поръчките.

Наблюдава се и известна слабост при поръчките на стоки за дълготрайна употреба, които през април са се увеличили с 0,2%.

Индикатор за инвестиционните планове на мениджърите обаче се е понижил чувствително. През изминалия месец този индекс се е разделил с 1,9%, разкриват данни на щатското министерство на търговията.

„Слабото нарастване на поръчките на стоки за дълготрайна употреба е признак за несигурността обхванала бизнеса“, казва Пиер Елис, главен икономист на Decision Economics в Ню Йорк.

„Изглежда сякаш бизнесът се колебае да инвестира на фона на задълбочаващата се несигурност около щатската и глобалната икономика“, допълва той.

Markit посочва, че слабият износ допринася за песимистичните резултати. „Производствената активност в САЩ изглежда следва тенденцията от последните 2 години, когато силният старт в началото на годината губеше инерция през лятото“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

„Тази година причината като цяло е по-слабият износ, който отразява влошената икономическа ситуация в Европа и незадоволителния растеж в Китай“, допълва той.

Въпреки това производството в САЩ е в доста по-добра форма в сравнение с Европа, където през май бизнес активността достигна рекордно ниски за последните 3 години нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още