IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай продължава да се свива

Анализатори очакват скоро да има нови мерки за стимулиране на икономиката

09:36 | 23.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай продължава да се свива

Условията за бизнес пред производствения сектор в Китай са се подобрили през април, макар активността като цяло да продължава своето свиване. Това показват публикуваните днес данни за производствената активност в страната, изготвени от HSBC.

Експресните изчисления за индекса на производствената активност (PMI) показват ръст на показателя до двумесечен връх от 49,1 пункта през април, след като месец по-рано стойността му беше 48,3 пункта.

Стойности на индекса под 50 са сигнал за свиване на производствената активност, а такива над 50 – за ръст.

„Данните предполагат, че изпреварващите мерки на Пекин за стимулиране на икономиката са започнали да действат, като по този начин се смекчават опасенията за рязко забавяне на растежа“, коментира главният икономист на HSBC за Китай Хунбин Цю при представянето на индекса.

„Темпът на ръст както на производството, така и на търсенето, остава на ниски в исторически план нива, a пазарът на труда е под натиск. Това изисква нови мерки за стимулиране на икономиката през следващите месеци. Очакваме темпът на монетарно и фискално стимулиране да се ускори през второто тримесечие“, добавя Цю.

През първото тримесечие на настоящата година ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай се забави до 8,1 на сто на годишна база. Това кара анализаторите да очакват нови мерки за насърчаване на икономиката, за да се избегне твърдо приземяване и остра криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Plaminka
преди 12 години
Щом китайската икономика се свива, какво остава за нашата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още