IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай остана свита и през септември

На месечна база индексът на бизнес активността в производството регистрира подобрение, но под очакванията

10:32 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай остана свита и през септември

Производството в Китай остана свито за втори пореден месец през септември, изпращайки пореден сигнал за икономическо забавяне във втората по големина икономика в света, съобщи ВВС, като се позова на данни на Китайската федерация за логистика и покупки.

PMI индексът на бизнес активността в производството се е повишил до 49,8 пункта през септември от 49,2 пункта през август. Показател под 50 пункта показва свиване на активността, докато над 50 сочи разширяване.

Върху резултатите на китайските производители натежават слабото външно и вътрешно търсене.

Според част от анализаторите подобрението на месечна база се дължи на сезонни фактори, при това е останало под очакваното ниво. „Обикновено данните за септември са доста силни, а през този месец не виждаме много по-добри резултати спрямо предходния“, заяви Пракаш Сакрал от ING.

Търсенето на метали, стомана и други материали, използвани в строителството, остава потиснато. В сектора на недвижимите имоти в Китай се наблюдава забавяне основно заради правителствените ограничения, насочени към овладяване на рязко повишаващите се цени на жилищата.

Наскоро обаче правителството обяви, че ще направи допълнителни разходи за инфраструктурни проекти, което според някои анализатори е мярка за ускоряване на икономическия ръст, след като през второто тримесечие икономиката на страната нарасна с най-бавното си темпо от 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още