IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на строителството спъва китайската икономика

Очаква се скоро китайското правителство да обяви нови стимули за бизнеса

15:15 | 11.09.12 г.
<p>
	Инвестициите в нови сгради и други дълготрайни активи в Китай са в стагнация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвестициите в нови сгради и други дълготрайни активи в Китай са в стагнация. Снимка: Ройтерс

С над 100 крана, издигащи се на хоризонта, град Чънду в западен Китай на пръв поглед изглежда кипи от живот, въпреки че темпото на икономически растеж в страната се забавя, пише New York Times.

Само няколко от тези кранове обаче, заети по държавни проекти, са осветени и работят до късно през нощта. Останалите са надвиснали над скелетите на бъдещи небостъргачи и помръдват много рядко.

Подобни гледки могат да се видят из цялата страна. Данните на китайското национално статистическо бюро показват, че инвестициите в нови сгради и други дълготрайни активи са в стагнация.

Производителите преразглеждат амбициозните си цели, докато се борят с огромните си запаси от непродадени стоки заради забавянето на износа. Дори и секторът на услугите в Китай, който все още е недоразвит и според мнозина икономисти е пълен с потенциал, показва признаци на застой.

През август промишленото производство в Китай е нараснало само с 8,9% на годишна база. Темпото е по-бавно от очакванията на икономистите и е най-слабото от май 2009 г. насам, когато глобалната икономическа криза беше в разгара си.

Проблемът обаче се крие в инвестициите в дълготрайни активи, които по-рано бяха опората на китайската икономика. Китайските строителни компании забавят строителството до възможно най-икономичното темпо без да активират клаузи за неплатежоспособност по кредитите си, което би наложило да спрат да работят напълно и да отпратят крановете. Това бавно темпо е видимо и от данните, публикувани в неделя.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 20,2% през първите осем месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Това е второто най-бавно темпо от декември 2002 г. насам, като единствено през май то бе малко по-ниско.

Въпреки че дори и 20,2% може би изглеждат много по международните стандарти, числото всъщност е раздуто, тъй като освен инвестициите се включва и подмяна на съществуващо заводско оборудване и сгради. Освен това в месечните данни има двойно броене, което местната статистика премахва само при по-подробните годишни отчети.

Ръстът на инвестициите през август е по-слаб от очакваното, въпреки че централната власт отново започна да харчи пари. Техните инвестиции през миналия месец са се увеличили на годишна база за първи път от 15 месеца насам, след като Пекин започна да прави опити да съживи икономиката.

Забавяне има при останалата част от инвеститорските разходи. Например при разходите на местните власти темпото на растеж през миналия месец е било най-бавно от декември 2001 г. насам, а тези разходи в Китай са 18 пъти по-големи от тези на централното правителство.

През последните няколко години редица градове из цял Китай теглеха заеми и харчеха огромни суми, а в момента едва издържат на този финансов товар. В същото време забавянето в сектора на недвижимите имоти изяжда от жизненоважните им приходи от продажба на земя, тъй като падащите цени направиха строителите по-предпазливи при покупките на парцели и строителството на нови сгради.

Освен слабото вътрешно търсене на нови апартаменти и големи покупки като автомобили китайската икономика страда и от спад на външното търсене, особено от Европа. Това допринася за голямо натрупване на запаси от непродадени стоки, особено при производителите.

Политиците в Пекин започват да изпращат сигнали, че планират да помогнат на износителите да се разтоварят от запасите си. Те вече позволиха на местната валута, юана, да падне с 1% от края на април спрямо долара, въпреки че оттогава юанът е поскъпнал с 3,5% спрямо еврото.

Миналата седмица China Daily съобщи, като цитира анонимни източници от търговското министерство, че скоро ще бъде приложен пакет от мерки, които ще включват данъчни отстъпки, застраховки, заеми и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още