IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays: Предстоят десетилетия на забавяне на китайския ръст

Забавянето изглежда повече структурно, отколкото циклично, тъй като управляващите в Китай не са склонни да предприемат по-агресивни политически действия

16:34 | 25.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Barclays: Предстоят десетилетия на забавяне на китайския ръст

Китайският ръст се очаква да се стабилизира през следващите месеци и да се забави до 6% през третото десетилетие на века, сочи ново проучване на британската банка Barclays, цитирано от CNBC.

При положение, че китайските управляващи не изглеждат склонни да предприемат по-агресивни политически действия, настоящото забавяне на ръста е „повече структурно по своя характер, отколкото циклично“, пишат анализаторите на банката.

Потенциалът за ръст в страната е намалял от 10,4% през периода 2000-2010 г. до около 8% за 2010-2020 г. и ще се забави до 6% през 2020-2030 г., отбелязват те.

„Основната цел на настоящото предпазливо разширение е да се даде възможност ръстът постепенно да се установи около новото му потенциално ниво“, твърдят авторите на изследването.

Постепенното икономическо забавяне в Китай идва на фона на отслабване на индустриалната активност, особено в секторите на основните метали и индустриалното машиностроене.

Има някои добри новини за подем на активността в железопътния сектор и този на недвижимите имоти, а финансирането за подкрепяните от правителството инфраструктурни проекти също отбелязва подобрение, сочи изследването.

Управляващите в Китай обаче се концентрират твърде много върху показателите за безработицата и инфлацията в оценката си за своя подход, като прекалено сериозните загуби на работни места предполагат ръст под потенциалния, а високата инфлация – над него.

Прогнозата за икономическия ръст на Китай през 2012 г. бе понижена в понеделник до 7,5% от международната рейтингова агенция Standard & Poor's, която се позова на на отражението на европейската дългова криза и по-бавното от очакваното възстановяване в САЩ върху икономиката на страната. Понижената прогноза отразява и липсата на стимули от китайското правителство, добавиха от агенцията.

През юли Международният валутен фонд също понижи прогнозата си за ръста в Китай през настоящата година до 8% от предвижданите дотогава 8,2%.

Признаците, че огънят на дракона отслабва, идват в труден период за световната икономика. Докато през 2009 г. страната бе смятана за спасител на световната икономика, след като предприе агресивна стимулираща програма, този път надеждите, че тя ще осигури необходимата подкрепа за световното икономическо развитие, постепенно избледняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"S&P вече предвижда рецесия за еврозоната", и тея не са много стока, ама 6% няма май да е много скоро. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези са страхотни в прогнозите. Виждат ясно какво ще стане в Китай до края на 2030-а. Сигурно знаят и кой ще е на власт по това време в Китай и точно какво ще мисли, каква вратовръзка ще носи. Какво ли си мислят за Европа? Мен за сега повече ме интересува кога Европа ще постигне 6% ръст, а не Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още