IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус е оптимист за китайската икономика

Според изпълнителния директор на Templeton Group в Китай скоро ще станем свидетели на потребителски бум

14:50 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителния директор на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителния директор на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус. Снимка: Ройтерс

Китайската икономика губи инерция вече 6-то поредно тримесечие, след като износът за САЩ и Европа е практически в стагнация. Въпреки това според изпълнителния директор на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус втората по големина икономика в света все още „лети“ в сравнение с развитите страни и в дългосрочен план ще се справи изключително добре, съобщава CNBC.

Китайският износ макар и да се забавя, „не изчезва“, коментира Мобиус. „Обемът му все още е много, много голям и аз съм оптимист, че в бъдеще растежът ще се възстанови“, допълва той.

Мобиус изтъква, че и най-песимистичната прогноза за китайския растеж – 5% за настоящата година – означава, че икономическата експанзия в страната е „5 пъти по-силна от тази в САЩ“.

„Те не се приземяват, а продължават да летят, като растежът вероятно ще се окаже по-силен от очаквания – по скоро около 7%“, допълва той.

Разколебаното търсене в двата основни търговски партньора на Китай – Европейския съюз (ЕС) и САЩ – стана причина растежът на китайския износ през юли да отслабне до 1% на годишна база – най-слабото представяне от януари, когато беше отчетен спад.

Анализатори на Ройтерс очакваха растежът на износа през юли да достигне 8,6%.

Отчетеният през второто тримесечие икономически ръст от 7,6% също се оказа най-слабият от 3 години и даде основание на някои икономисти да прогнозират, че китайската икономика е на прага на „твърдо приземяване“.

Тези опасения се отразиха на представянето на китайските индекси и от началото на годината фондовият пазар в Шанхай е най-слабо представящата се борса в Азия. От януари водещият индекс на Шанхайската фондова борса е изгубил 3,9%.

Предприетите мерки в подкрепа на икономиката, като намаляването на банковите резерви и понижаването на лихвените проценти, не успяха да възстановят пазарите.

Въпреки икономическите предизвикателства, пред които е изправен Китай, според Мобиус картината все още е оптимистична. Той възнамерява да купува китайски акции въпреки настоящата волатилност и липсата на доверие сред инвеститорите.

„Ние продължаваме да изкупуваме китайски акции и особено такива на компании, ориентирани към потребителите“, коментира Мобиус.

„Настроението на инвеститорите се променя всеки ден. Пазарите губят позиции защото хората си мислят, че Европа има сериозни проблеми, или че САЩ имат сериозни проблеми, или пък че китайската икономика се забавя. Истината обаче е, че в дългосрочен план и трите икономики ще се представят много добре“.

Мобиус предпочита компании, ориентирани към потребителите, тъй като според него скоро ще станем свидетели на потребителски бум. Китайските заплати нарастват с 20% на година, а китайското правителство иска да увеличи дела на вътрешното потребление като част от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още