IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предложи предпазлива подкрепа на Европа

Европейската дългова криза продължава да ескалира, като лично аз също съм разтревожен, заяви премиерът Дзябао, след като прие канцлера Меркел

21:53 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки добрия тон на срещата, Ангела Меркел едва ли чу точно това, което искаше, от Уън Дзябао. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки добрия тон на срещата, Ангела Меркел едва ли чу точно това, което искаше, от Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Китай обеща да продължи да купува европейски ДЦК, за да помогне на еврозоната да разреши дълговата си криза, заяви китайският премиер Уън Дзябао след срещата си в Пекин с германския канцлер Ангела Меркел, подчертавайки нарастващто значение на Европа за местната икономика.

Китайският премиер обаче се въздържа от конкретни ангажименти и отбеляза, че покупките от страна на Китай ще изискват „цялостна оценка на риска”, което значи, че съществената финансова подкрепа все още не е сигурна, пише Wall Street Jornal.

Премиерът Уън изрази загриженост за дълговите проблеми в Европа на съвместна пресконференция с немския канцлер. Ангела Меркел е на второ посещение в Китай през тази година, с цел да смекчи безпокойството на Пекин относно европейската дългова криза и да подкрепи икономическите връзки между двете държави.

”Европейската дългова криза продължава да ескалира напоследък, което буди сериозна тревога в международната общност. Честно казано, аз също съм разтревожен”, е заявил Уън Дзябао.

Той посочи несигурността дали Гърция ще остане в еврозоната и дали Италия и Испания ще предприемат „всеобхватни спасителни мерки”, включително бюджетни съкращения.

Ключът за разрешаването на кризата според китайския премир е „поддържането на баланс” между фискални рестрикции и икономически стимули.

Двете страни демонстрираха помирителен тон в момент, когато връзките между Китай и Европа са поставени на изпитание от търговски спорове, китайската валутна политика и други въпроси.

Китайският премиер е казал, че разговорите му с Меркел са го направили по-уверен в способността на Европа да разреши кризата. Той е изтъкнал, че усилването на търговските връзки с Европа може както да помогне за разрешаването на дълговата криза на Стария континент, така и да подпомогне китайската икономика.

Дзябао е добавил още, че Пекин ще засили разговорите си с ЕЦБ, ЕС и МВФ, за да помогне на Европа да се справи с кризата.

Европейски представители изразиха надежда, че Китай ще вложи значителни суми от гигантския си валутен резерв, възлизащ на 3,2 трлн. долара, във временния спасителен фонд за еврозоната. Китай е редовен купувач на облигациите на фонда, както и на ДЦК на държави от валутния съюз, но точните суми остават неразкрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още