IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел продаде на Китай самолети Airbus за 3,5 млрд. долара

Сделката бе сключена още в първия ден на визитата на германския канцлер в страната

09:17 | 30.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Меркел продаде на Китай самолети Airbus за 3,5 млрд. долара

Китай подписа сделка за доставка на самолети Airbus за 3,5 милиарда в първия ден от визитата на германския канцлер Ангела Меркел в страната, съобщи китайската съобщава Ройтерс.

Днешното споразумение е първата значителна сделка на Airbus в Китай, откакто избухна спорът между Пекин и ЕС по въпроса за търговията с парниковите емисии, припомня агенцията.

Отказът на Пекин да приеме европейската схема доведе до анулирането преди време на сделки на стойност до 14 милиарда долара.

В понеделник информирани източници съобщиха, че от Airbus са се надявали да спечелят поръчки за близо 100 самолета А320 при сделка, която може да достигне 9 милиарда долара.

Меркел, която веднага след пристигането си на летището в Пекин се отправи за среща с премиера Вън Цзябао, посещава Китай за втори път тази година, информира АФП.

Германия играе все по-решаваща роля в кризата в еврозоната, според Китай, а следователно Берлин се налага като ключов събеседник по темата за уреждането на дълговата криза в еврозоната, от която страда и Китай, допълва Франс прес.

Сред основните цели на визитата на Меркел е да се гарантира траен растеж на търговията между ЕС и Китай, както и да се разсеят съмненията на Пекин в надеждността на еврото.

Двудневната визита на Меркел днес и утре включва срещи с китайския й колега Вън Цзябо и други лидери. Очаква се Германия и Китай да подпишат поредица бизнес споразумения.

Меркел е придружавана от три ключови фигури в кабинета - външния, финансовия и икономическия министър, както и от представители на близо 20 германски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Първокачествени хранителни продукти. Плащат много скъпо за тях.Особено се изръсват за т.нар. "Био-продукти". За тях цената е почти без значение и искат големи количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Nikodim
преди 11 години
Че какво можем да предложим на Катар, освен да им подарим кученце...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Меркел отива с 20 бизнесмена в Китай и още в началото сключват договор за 3.5 млрд. долара. Нашите се изтъпанчиха в Катар със 100 бизнесмена и се върнаха с празни ръце :), дори никой не пожела да се види с тях. Затова пък нашите не се притесниха от това и си отидоха на катарския плаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още