IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в САЩ се понижи за втори пореден месец

Индексът на Института по мениджмънт на доставките в Чикаго се повиши до 49,9 пункта от 49,7 пункта през септември

18:15 | 31.10.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес активността в САЩ неочаквано се понижи за втори пореден месец през октомври – поредният сигнал, че производството не е било фактор за икономическото възстановяване през последните месеци, пише Bloomberg.

Индексът на Института по мениджмънт на доставките в Чикаго се повиши до 49,9 пункта от 49,7 пункта през септември.

Стойности на индекса, които са под 50 означават спад. Икономисти, участвали в проучване на  Bloomberg, прогнозираха ръст до 51 пункта.

Перспективата, че Конгресът във Вашингтон няма да успее да предотврати автоматичните данъчни повишения и бюджетни съкращения в размер на 607 млрд. долара, които ще настъпят в началото на 2013 г. в случай, че дълговият таван на правителството не бъде повишен, вероятно ще доведе до по-ниска производствена активност до края на годината.

Въпреки това ръстът на потреблението в САЩ през последните 2 месеца може да ограничи този негативен ефект и да стимулира производителите да преодолеят несигурността около фискалната политика на Вашингтон.

„Производственият сектор изпитва трудности“, коментира Скот Браун, главен икономист на Raymond James & Associates Inc. във Флорида. „Слабостта на глобалната икономика влияе на износа. От друга страна имаме и несигурността за това дали фискалната пропаст ще бъде избегната. Всичко това кара хората да са предпазливи“.

След публикуването на данните индексите на Wall Street се повишиха, отбелязвайки началото на първата сесия след урагана Сенди, който връхлетя Ню Йорк в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още