IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Австралия свали лихвата до рекордно ниско ниво

Лихвеният процент бе понижена до 2,75%, от централната банка изтъкват, че това ще помогне за устойчив растеж в дългосрочен план

10:30 | 07.05.13 г.
И Австралия свали лихвата до рекордно ниско ниво

Централната банка на Австралия понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво в опит да се противопостави на забавящия се ръст в добивния сектор в страната, съобщи BBC. Лихвата бе свалена до 2,75% от досегашните 3%.

От банката обявиха, че очакват инвестициите в добивния сектор, който е сред основните двигатели на икономическия растеж в страната напоследък, да достигнат върха си през настоящата година. От финансовата институция добавиха, че понижаването на лихвения процент ще осигури подкрепа и за други области на икономиката и ще помогне за устойчив растеж в дългосрочен план.

„Налице бе засилване на потреблението и умерено забавяне на инвестициите в жилища, а перспективите са за известно увеличаване на бизнес инвестициите извън сектора на ресурсите през следващата година“, се посочва в съобщението на централната банка. „Това развитие, част от което бе подпомогнато от понижаването на лихвените проценти, започнало преди 18 месеца, ще е от полза за постигането на устойчив растеж“, се изтъква в документа.

Управителят на централната банка Глен Стивънс се позова на слабия икономически растеж, обузданата инфлация, „потиснатото“ търсене на кредити и исторически високото ниво на австралийския долар, съобщи MarketWatch. “Австралийският ръст като цяло е близък до тенденцията от 2012 г., но остана малко под нея през втората половина на годината и изглежда, че процесът ще продължи и през 2013 г.“, изтъква Стивънс в съобщението.

Той добавя, че ръстът на заетостта не успява да поддържа съотношението с увеличаващото се население на страната. По думите му потребителската инфлация е „в съзвучие с целта и може би дори малко по-ниска от очакваното“.

Управителят на централната банка отбелязва, че австралийският долар е останал скъп въпреки предишните 7 понижавания на основната лихва от края на 2011 г. досега и спада в цените по износа.

След оповестяването на информацията "австралиецът" поевтиня до 1,0187 щатски долара за един австралийски от 1,0237 щатски долара минути преди това.

Стивънс обаче посочи, че австралийския долар остава скъп от дългосрочна гледна точка.

Австралийските борси също приветстваха новината, като основният индекс S&P/ASX 200 заличи почти изцяло натрупаната загуба от 0,5% в рамките на сесията. Анализаторите бяха до голяма степен изненадани от действията на австралийската централна банка, като от 18 икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, само двама предсказаха понижаване на основната лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още