IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поевтиня над сто за доларa за пръв път от близо 5 години

Агресивната парична политика на японския премиер Абе подкрепя експортната икономика на страната, но вероятно разпалва нови валутни войни

10:12 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поевтиня над сто за доларa за пръв път от близо 5 години

Премиерът на Япония Шиндзо Абе отбеляза още една малка победа за разчитащата на износа местна икономика, след като японската валута се обезцени до над ключовото ниво от сто йени за долар, пише Ройтерс.

Йената спадна до 101,20 за долар – понижение от над 2% спрямо върховете вчера, когато се разменяше за 98,65, и най-ниско ниво от повече от 4,5 години.

В последните шест месеца японската валута се е обезценила спрямо долара с над 20%, като отстъплението й е първият осезаем ефект от усилията на Абе да сложи край на две десетилетия икономическа стагнация чрез мощна смес от агресивна монетарна политика и фискална експанзия.

Макар някои представители на Г-20 да надигнаха глас срещу агресивната парична политика на Япония, като цяло групата, както и Г-7, приеха официалната позиция на Токио, че поевтиняването на йената е страничен ефект а не цел на политиката.

Японският икономическият министър Акира Амари потвърди, че страната му няма намерение да манипулира валутните курсове. 

Според някои пазарни участници обаче може би се разгарят нови валутни войни, след като Австралия и Южна Корея наскоро понижиха основните си лихви, изтъквайки сред причините силните си валути.

Централната банка на Нова Зеландия също потвърди, че през тази седмица се е намесила, за да обезцени националната валута за едва втори път в последните 30 години.

Днес от южнокорейското финансово министерство заявиха, че Сеул е загрижен за темпа на спад на йената и проучва дали е необходимо да предприеме мерки за ограничаване на този ефект.

Трейдъри обаче очакват днешната среща на Г-7 а не бъде по-различна от последните международни срещи, като не виждат причина поевтиняването на йената да спре в обозримо бъдеще.

Като цяло през последния месец централните банки на еврозонатаУнгарияИндияАвстралияПолша и Южна Корея предприеха понижаване на основните си лихвени проценти, за да стимулират кредитирането на фона на запазващата се несигурна перспектива пред световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още