IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на австралийската икономика остана под очакванията

По-слабите от очакваното данни са ясен сигнал, че страната трябва да намали основния лихвен процент

11:10 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	RBA e подложена на натиск да намали основния лихвен процент в страната.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

RBA e подложена на натиск да намали основния лихвен процент в страната. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Австралия е нараснала с най-бавния годишен темп от почти две години насам през първото тримесечие на годината. Това накара експертите да прогнозират бъдещо намаляване на основния лихвен процент, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,5% през първите три месеца на 2013 г. спрямо година по-рано, като нивото е най-слабото от второто тримесечие на 2011 г. насам, показват данните на националното статистическо бюро. Повечето експерти очакваха ръстът да достигне 2,7 на сто.

Отчетеното повишение през първото тримесечие на 2013 г. спрямо четвъртото на предходната година е било 0,6 на сто, докато анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха покачване с 0,7%.

Производственият сектор се е свил с 0,8 на сто спрямо предходните три месеца, докато при строителството спадът е бил 2,1%. Износът от своя страна е нараснал с 1,1%.

Основните опасенията на експертите са, че забавеният ръст в минния сектор може да повлияе негативно на икономическия растеж на Австралия.

Според анализатори по-слабите от очакваното данни са ясен сигнал, че страната трябва да намали основния лихвен процент, след като във вторник централните банкери запазиха стойността му без промяна на нивото от 2,75%.

"Данните определено са разочароващи и със сигурност ще приложат допълнителен натиск върху Централната банка на Австралия (RBA) да предприемe стъпки за съживяване на растежа", заяви пред BBC Майкъл Маккарти от CMC Markets.

Икономиката на Австралия се радва на стабилен растеж през последните години, задвижван главно от добивите на природни ресурси. Въпреки това търсенето на тези суровини намалява в последно време на фона на забавянето на ключови пазари като Китай, което води до спад в разширяването на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още