IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е разкрил 135 хил. нови работни места през май

На месечна база заетостта отчита ръст, но доста по-слаб от очаквания и недостатъчен за подобрение на пазара на труда

18:05 | 05.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Частният сектор в САЩ е разкрил 135 хил. нови работни места през май

Американските компании са увеличили темпото на наемане на нови служители през май, макар че ръстът остава слаб и разочарова сериозно анализаторите, а секторите за производство на стоки дори са свили персонала, съобщи Ройтерс, като се позова на данни от доклад за заетостта на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP).

Частните работодатели са разкрили само 135 000 нови работни места, оставайки доста под прогнозираните 165 000. Данните за април пък бяха коригирани в посока на понижение до 113 000 от първоначално обявените 119 000.

През май секторите за производство на стоки са съкратили 3 000 души, докато в сектора на услугите са назначени нови 138 000.

След публикуването на информацията щатският долар потъна спрямо еврото до 1,3116 долара за евро от 1,3066 долара за евро преди оповестяването на данните, отбелязвайки дъно за сесията, но впоследствие възвърна голяма част от изгубените позиции, като към 17,05 часа се търгува при 1,3076 долара за евро. Спрямо йената той падна до 99,10 йени за долар, достигайки отново сесийно дъно, но отново успя да компенсира до 99,37 йени за долар.

Данните могат да възродят опасенията за недостатъчното устойчивото подобряване на пазара на труда в страната и да пресекат увеличаващите се призиви за свиване на програмите за изкупуване на активи, реализирани от американския Федерален резерв.

„Продължаваме да наблюдаваме разширяване на работната сила, но ръстът от началото на годината се забави“, заяви Тим Гриски, главен инвестиционен директор на Solaris Group в Бедфорд Хилс, щата Ню Йорк.

Данните на ADP се обявяват 2 дни преди доклада на американското правителство за пазара на труда извън земеделския сектор. Предварителните очаквания са новите работни места през май да са нараснали леко до 170 000 от разкритите 165 000 през април, като за частния сектор се предвиждат 180 000 нови работни места при загубени 10 000 в публичния сектор. Прогнозите сочат и запазване на нивото на безработица от 7,5%.

Разходите за единица труд през периода януари-март са се понижили в най-голяма степен за последните 4 години на тримесечна база, се посочва в съобщение на американското министерство на финансите. От ведомството обаче отбелязват, че данните може и да са изкривени от промяната в заплащането на служителите за предишния тримесечен период, за да бъде избегнато облагането им с по-високи ставки след изтичането на срока на действащи данъчни облекчения от началото на годината.

Разходите са намалели с 4,3% на приравнена на годишна основа база, сочат коригираните данни на министерството, след като първоначалните отчетоха ръст от 0,5%. Анализаторите не очакваха каквато и да било промяна в тях.

След включването на нови източници на данни обаче правителството коригира оценките си за заплащането на персонала през четвъртото тримесечие.

Действията му доведоха до по-силно съответствие и с други индикатори за заплащането, които предполагат, че работодателите са изплатили по-рано възнаграждения за четвъртото тримесечие, за да могат служителите им да платят данъци върху доходите си още през 2012 г.

На годишна база през първото тримесечие разходите за единица труд са нараснали с 1,1%. Това оставя на Фед достатъчно пространство за маневриране при запазването на близката до нулата основна лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Безработните ползват обещетенията си да си купуват акции на Ябълката и други, с идеята да печелят без да стават от креслото. Така си го обеснявам аз :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Борсата фърчи, а безработицата се увеличава... някой да вижда нещо нередно? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още