IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонната заетост понижи безработицата в Испания

Властите приеха данните с еуфория, но според икономист е твърде рано да се говори за възстановяване на пазара на труда

16:52 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делът на младежката безработица в Испания се повиши над 50%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делът на младежката безработица в Испания се повиши над 50%. Снимка: Ройтерс

Броят на регистрираните безработни в Испания се понижи през май, благодарение най-вече на сезонни фактори, връщайки оптимизма на правителството за бъдещото възстановяване на икономиката на страната. Безработните са намалели с общо 1,97 на сто, или повече от 98 хил. души, до 4,89 млн., предава Bloomberg.

Министър-председателят Мариано Рахой, провокиран от хронично високата безработица и нарастващото социално напрежение в страната, определи данните на министерството на труда като "ясно обнадеждаващи".

Статистиката за безработицата в Испания, която бележи рекорден спад през месец май, е "най-добрата, която сме виждали от началото на кризата", заяви от своя страна днес министърът на промишлеността Хосе Мануел Сория.

Изключвайки дългосрочно безработните обаче, както и сезонните фактори като наемането на работници от хотели и ферми, спадът би бил от само 265 души. "Да се ​​заяви, че тези данни подкрепят появата на възстановяване на пазара на труда е твърде амбициозно по мое мнение", коментира Мартин Ван Влиет, икономист в ING.

"Не е задължително това възстановяване да се задвижва от здравословен растеж на заетостта. То може да е повлияно дори от последните тенденции сред младите хора, които напускат страната в търсене на работа", отбеляза още експертът.

Безработицата в Испания през първото тримесечие на 2013 г. достигна рекордните 27% – най-високият дял в рамките на Европейския съюз след този в Гърция. Въпреки че повечето прогнози на експерти отбелязват, че страната ще излезе от рецесия през следващата година, създаването на нови работни места може да се забави известно време.

Ръстът на безработните нарастваше постоянно заедно с бюджетните съкращения и реформите на пазара на труда, които правителството на Рахой въведе, което провокира допълнителен обществен гняв и множество протести в големите градове.

Връзката между строгите икономии и нарастващата безработица провокира сериозни въпроси пред европейските политици, като през изминалата седмица финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди, че ако ЕС не се погрижи за неработещите млади хора континентът може да се разедини.

Делът на младежката безработица в Испания се повиши над 50 на сто, което провокира множество младежи да емигрират в търсене на работни места.

Междувременно работниците от страни като Еквадор и Колумбия, които бяха част от обслужващия персонал по време на бума на строителната индустрия в страната непосредствено преди спукването на имотния балон през 2008 г., отдавна са се завърнали у дома или са се преместили на друго място.

Според официалните данни населението на Испания е намало през миналата година за пръв път, откакто националното статистическо бюро провежда своите изследвания. Експерти отбелязват, че ако тенденцията се запази, това би могло да се отрази благоприятно върху дела на безработните.

Тенденция е през месеците май и юни, когато започва ваканционния сезон в страната, да се отчита спад в броя на регистрираните безработни в следствие на повишената заетост в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, както и в земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още