IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в производството в еврозоната отчита значително подобрение

За 22-ри пореден месец индексът остава на територията на свиване под 50 пункта, но се повишава за пръв път от 4 месеца

13:54 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Активността в производството в еврозоната отчита значително подобрение

Спадът на активността в производството в еврозоната се е забавил забележимо през миналия месец, но се запазва сред повечето държави във валутния съюз. Причината се крие във факта, че понижаващите се цени за произведените стоки не успяха да подкрепят новите компании, стана ясно от поредното проучване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

Индексът на производствената активност, съставян от института, се е повишил до 48,3 пункта през май от 46,7 пункта през предходния месец, надхвърляйки и предварителната оценка за ръст до 47,8 пункта. За 22-ри пореден месец обаче индексът остава на територията на свиване под 50 пункта.

Въпреки това показателят е на най-високото си ниво от февруари 2012 г. насам и се повишава за пръв път от 4 месеца.

Подиндексът за промишлеността е отскочил до 15-месечен връх от 48,8 пункта от 46,5 пункта през април.

Налице е забележимо подобрение в четирите най-големи икономики в еврозоната, след като публикувани през миналата седмица данни показаха, че доверието в региона през май се е подобрило в по-висока степен от предварителните очаквания.

Индексът на бизнес активността в Германия остава под 50 пункта, но отчита подобрeние, подобно на положението в съседна Франция. В Испания показателят е скочил до 48,1 пункта от 44,7 пункта през април, а в Италия също отчита доста по-добри стойности – 47,3 пункта през миналия месец спрямо 45,5 пункта през предходния.

„Макар че производството в икономиката на еврозоната продължи да се свива през май, успокоително е да се види, че степента на спад се е забавила толкова забележимо“, заяви главният икономист в Markit Крис Уилямсън. „Проучването обаче все още предполага, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се свие с 0,2% през второто тримесечие, удължавайки рецесията в региона до 7-мо последователно тримесечие“, добави той.

По думите му въпреки това политиците ще бъдат доволни да видят, че спадът не се задълбочава, което предполага, че Европейската централна банка няма да намери основания за допълнително понижаване на основната лихва на юнското си заседание.

Проучването на Markit сочи още, че инфлационният натиск остава потиснат, което предоставя на ЕЦБ допълнително пространство за маневриране, ако прецени, че е необходимо да действа.

През май компаниите са продължили да понижават цените на стоките си, като подиндексът за цените се е понижил до 47,6 пункта от 47,9 пункта през април, достигайки най-ниското си ниво от януари 2010 г. Това обаче не е извело подиндекса до новите поръчки на положителна територия, което означава, че съвкупният индекс за бизнес активността ще отчете само леко подобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още