IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на производствената активност в Китай

Индексът на HSBC/Markit за нагласите сред мениджърите по доставките е на най-ниското си ниво от октомври след спад на вътрешното и външното търсене

10:38 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на производствената активност в Китай

Производствената активност в Китай през май се е свила за първи път от седем месеца, а растежът при услугите се е забавил, което показва, че втората най-голяма икономика в света продължава да губи инерция, съобщава Ройтерс.

Индексът на HSBC/Markit за нагласите сред мениджърите по доставките (PMI - Purchasing Managers' Index) е спаднал до 49,2 пункта (49,6 в предварителната оценка) от 50,4 през април – най-ниското ниво от октомври насам, след спад на вътрешното и външното търсене.

Подиндексът на общите нови поръчки е спаднал до 48,7 пункта, слизайки за първи път от септември под 50 – границата, отделяща растежа от експанзията. Подиндексът на поръчките за износ пък е под 50 пункта за втори пореден месец.

„Смятаме, че икономическият растеж в Китай вероятно ще продължи да се забавя. Прогнозата ни за растежа през второто тримесечие е 7,5% спрямо 7,7% за първото“, коментира Джъуей Джан, икономист на Номура в Хонконг.

Миналата седмица МВФ и ОИСР снижиха прогнозите си за растежа в Китай през тази година до съответно 7,75 и 7,8%. Същото сториха Bank of America-Merrill Lynch и Standard Chartered – съответно до 7,6 и 7,7%. Официалната цел на правителството е за растеж от 7,5%.

Официалният китайски PMI индекс за май, публикуван в събота, се покачи до 50,8 пункта от 50,6 през април, но също показа спад на поръчките за износ. Непроизводственият PMI пък се понижи от 54,5 на 54,3 пункта – най-ниското ниво от септември.

Официалният PMI се фокусира върху големите държавни компании, докато индексът на HSBC/Markit обхваща повече малки частни фирми. И двата индекса обаче показват спад на заетостта.

„Големите производители са подкрепяни от държавни инвестиции, докато по-малките фирми са изложени в по-голяма степен на волатилността на експортните пазари“, посочва Йоу Хун, икономист на China Essence Securities в Пекин.

"Данните бяха по-добри от очакванията на почти всички икономисти. 50,8 пункта е много висока стойност. Прогнозите бяха за около 50,3 до 50,5. Повечето хора си мислеха, че наближава едва ли не края на света. Обикновено икономистите са или силно негативни, или прекалено оптимистични, когато говорим за Китай. Когато предварителните данни показаха спад до под 50 пункта, песимистичните настроения много се засилиха", коментира финансовият анализатор на Bloomberg Майк Макдона.

Вижте повече във видеото на Bloomberg тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още