IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната забавя темповете на спад

Очакванията са икономиката на еврозоната да регистрира спад и през това тримесечие с около 0,2%

12:52 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в еврозоната забавя темповете на спад

Производствената активност в еврозоната забавя спада, сочат предварителните данни на Markit, цитирани от АП.

Индексът на института, който отразява активността в производствения сектор, се е повишил до 47,7 пункта през май спрямо 46,9 пункта през април, докато анализатори очакваха ръст на индекса до 47,2 пункта.

Въпреки това обаче стойностите се задържат за пореден месец под 50 пункта, което индикира, че секторът продължава да се свива. Във Франция тя е останала без промяна, след като индексът през май се задържа на ниво от 44,3 пункта, докато в Германия е отбелязано известно подобрение до 49,9 пункта – на крачка от ключовата граница, която индикира растеж.

Институтът отчита, че се подобрява и активността в сектора на услугите в еврозоната, след като през май индексът й се е повишил до 47,5 пункта през май от 47 пункт апрез април.

„Въпреки че индексът на производствената активност в еврозоната отбелязва ръст за втори пореден месец, данните показват, че тя продължава да се свива, но с по-бавни темпове. Това е индикация, че вероятно икономиката ще регистрира спад през второто тримесечие от порядъка на 0,2% - колкото беше отчетено и през първото“, коментира главният икономист на института Крис Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още