IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките в японското машиностроене растат с най-бърз темп от 2005 г. насам

В абсолютна стойност нивото им е най-високо от октомври 2008 г., но прогнозите са за спад през второто тримесечие

13:53 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчките в японското машиностроене растат с най-бърз темп от 2005 г. насам

Поръчките в японското машиностроене са скочили с 14,2% през март на месечна база, като това е най-силното повишение от 2005 г., когато започна събирането на данни по този показател, насам, съобщиха от правителството на страната, цитирани от MarketWatch. Според агенцията това се случва въпреки продължаващата предпазливост на японските предприятия за активността в областта на капиталовите разходи.

Ръстът през март се дължи главно на 3 големи поръчки, свързани с инвестиции в железопътния транспорт и покупки на информационни системи от финансови институции. Той е по-голям от очакваните 2,5% от анализатори, анкетирани от Nikkei и Dow Jones Newswires.

Общата стойност на поръчките достига 793,1 трлн. йени (7,8 млрд. долара) – най-високият резултат от октомври 2008 г.

Резултатите са след сезонно изглаждане и с изключване на волатилните поръчки на кораби и в компаниите за комунални услуги.

За първото тримесечие обемът на поръчките е останал без промяна. На годишна база през март и без корекция поръчките са нараснали с 2,4%.

Поръчките, които са смятани за изпреварващ индикатор на активността при инвестициите на компаниите, се очаква да намалеят с 1,5% през второто тримесечие, отчитайки пето поредно тримесечие на спад. От правителството запазват оценката си за трети пореден месец, но отбелязват, че се наблюдава „постепенно увеличение“.

В промишлеността поръчките се очаква да нараснат с 0,8% през второто тримесечие, което би представлявало първи ръст от 7 тримесечия и „положителен знак за икономиката“, заяви Йоко Накагаки, ръководител на бюрото за бизнес статистика към японското правителство.

Някои икономисти обаче остават предпазливи. „Ръст от 0,8% трудно би могъл да бъде определен като силно възстановяване“, заяви Коя Миямае, икономист в  SMBC Nikko Securities. При положение, че обемът на износа още предстои да покаже видими признаци на подобрение въпреки рязкото обезценяване на йената, „компаниите все още не са почувствали водено от износа възстановяване“, каза Миямае.

Данните са поредно припомняне, че започналата преди 5 месеца кампания на премиера Шиндзо Абе за преодоляване на дефлацията и обезценяване на йената все още не е предизвикала ръст при бизнес инвестициите, макар да предизвика бум на фондовия пазар и да подкрепи частното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още