IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната е продължила да отслабва през април

За втори пореден месец е регистриран спад на производствената активност в Германия

12:59 | 02.05.13 г.
Производствената активност в еврозоната е продължила да отслабва през април

Производствената активност в еврозоната е продължила да отслабва през април, което още повече засилва очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще пристъпи към понижаване на основната лихва, съобщава CNBC.

Индексът на Markit, който отразява динамиката в производствения сектор в региона, се е понижил до 46,7 пункта през април от 46,8 пункта през март, сочат окончателните оценки на института. Предварителната оценка показа, че индексът на производствената активност е 46,5 пункта, като разликата в полза на окончателната оценка е малко утешение предвид факта, че секторът продължава да се свива заради кризата.

Подиндексът на новите поръчки е нараснал минимално – от 45,3 пункта през март до 45,4 пункта през април. Освен това фабриките са продължили да съкращават персонал за 15-ти пореден месец, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходния месец, отчитат от института.

За втори пореден месец е регистриран спад на производствената активност в Германия, която се счита за двигател на цялата еврозона. Тенденцията на застой се затвърждава и във Франция, Италия и Испания – втората, третата и четвъртата европейски икономики.

Крис Уилямсън, главен икономист на института, посочва, че нищо не предполага, че може да се очаква обрат при производството и стабилизация в близко бъдеще. Той допълва, че политиците се изправят пред сериозно предизвикателство – да действат бързо, за да се възстанови икономическият растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още