IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ удари 6-месечно дъно

Изглежда пейзажът е започнал да става по-мрачен, като икономическият растеж вероятно ще отслабне през второто тримесечие, според икономист

17:43 | 23.04.13 г. 4
Производствената активност в САЩ удари 6-месечно дъно

Производствената активност в САЩ се е разширила през април с най-бавното си темпо от 6 месеца, след като потребителското търсене в страната намаля, съобщи Ройтерс, като се позова на предварителни данни на базирания в Лондон институт Markit.

Според агенцията данните предполагат, че американската икономика губи импулс през второто тримесечие.

Индексът на бизнес активността на Markit е паднал до 52 пункта през този месец от 54,6 пункта през март, като данните за миналия месец бяха коригирани в посока на понижение от предварително обявените 54,9 пункта. Показател над 50 пункта все пак означава ръст на производствената активност.

Показателят за април е най-слабият от октомври 2012 г., а очакванията на анализаторите бяха за влошаването му, но само до 53,8 пункта.

Подиндексът за производството се е понижил до 53,6 пункта от 56,6 пункта, като това е най-слабото му ниво на ръст от ноември. Макар че новите поръчки за износ са се увеличили, търсенето в страната е нараснало с най-бавното си темпо от 6 месеца, като подиндексът за тях е спаднал рязко до 51,8 пункта от 55,4 пункта през март.

Данните „повдигат опасения, че разширяването на производството бързо губи импулс, тъй като бизнесът и домакинствата се притесняват за въздействието на отмяната на данъчните облекчения и съкращаването на правителствените и щатските разходи“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Резултатите предполагат, че ръстът на производството се е забавил от близо 8% на годишна база в началото на годината до около 2% в началото на второто тримесечие, добави Уилямсън. По думите му забавянето на производството навява на мисълта, че „изглежда пейзажът е започнал да става по-мрачен, като икономическият растеж вероятно ще отслабне през второто тримесечие.

Предварителните данни на Markit се базират върху отговорите на около 85% от участниците в проучването, а окончателните се публикуват в първия работен ден след приключването на месеца, за който се отнасят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
А какво да кажем за историята с туитър. Някой написал нещо в един миризлив сайт и WS подскочил от страх. Няма такава медийна пропаганда. Нарочно вадят всякакви случки за да манипулират борсата. Тяхната наглост граничи с безочие!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
А горе пише, че имотите се продавали по-добре и това е накарало борсата да подлудее от радост;;;;;;хехехехе, кое по-важно - цените на имотите, надути от печатарката на зелена хартия или спадащата производствена активност за борсата?Цитирам:- Днешната сесия мина под знака на корпоративните отчети и добрите данни за пазара на имоти в САЩ. Федералната агенция за жилищно финансиране съобщи, че цените на жилищата в САЩ са нараснали със 7,1% през февруари на годишна база и с 0,7% за месеца. Данните показват, че цените не са отбелязвали спад на месечна база от януари 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
То зеленатa хартия им остана основният износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Но са лидер в производството на зелена тоалетна хартия иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още