IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната предвещава задълбочаване на рецесията

Секторът на услугите се свива за 14-ти пореден месец, а темпото на спад е най-силното за последните 12 месеца

13:44 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната предвещава задълбочаване на рецесията

Темпото на спад на активността в еврозоната се ускорява за втори пореден месец и вече е най-бързото от ноември насам, съобщиха от базирания в Лондон институт Markit.

Окончателните данни за съвкупният индекс на бизнес активността, съставян от института, показват, че през март той е останал без промяна спрямо първоначалната оценка на ниво от 46,5 пункта, но се е понижил рязко спрямо предходния месец, когато бе 47,9 пункта. Според икономисти данните предполагат задълбочаване на рецесията в региона.

Производството се е свивало през всеки от последните 19 месеца с единствено изключение на минимален ръст в началото на миналата година. От 4-те най-големи икономики в региона Франция регистрира най-рязък спад, като производството там се е свило с най-бързото си темпо от 4 години насам. Рязко свиване на съответните сектори е отчетено и в Испания и Италия, макар че напоследък темпото на свиване донякъде отслабва.

Само Германия запазва висока бизнес активност, но дори и там степента на разширяване се е забавила рязко до почти нулев ръст. За март с по-добри показатели от нея в това отношение е само Ирландия, където индексът достига 50,8 пункта.

Заетостта е продължила да се понижава, като процесът продължава вече 15-ти месец. Нивото на заетост е достигнало 9-месечно дъно, макар че темпото на понижението ѝ в известна степен отслабва. Германските компании обаче са обявили първи ръст на заетите от 7 месеца, докато загубите на работна ръка са се забавили във Франция, Италия и Испания.

Цените на производител са се понижили за 12-ти пореден месец, като степента на спад е подобна на тази от последните месеци, а входящата производствена инфлация се е забавила до най-слабото си темпо от юли 2012 г.

През март е отчетен най-силен спад на новите поръчки в производството от декември насам, като в Германия той е първи за последните 3 месеца, а във Франция, Италия и Испания е намалял рязко. В сектора на услугите новите поръчки са намалели с най-бързото си темпо от септември 2012 г.

Бизнес активността там е намаляла, като индексът на Markit се е понижил до 46,4 пункта през март спрямо 46,5 пункта при първоначалната оценка и 47,9 пункта през февруари. Свиването на сектора продължава за 14-ти пореден месец и темпото на спад е най-силното за последните 12 месеца.

В Германия разширяването се е забавило до минимални стойности, докато френският секторна услугите се е свил с най-бързото си темпо от февруари 2009 г. Спадът в Испания и Италия е умерен, но нивото на бизнес активност остава доста под средното в проучванията на института.

Окуражаващ знак идва обаче от очакванията на бизнеса до края на годината, където е отчетен двумесечен връх въпреки опасенията около ситуацията в Кипър след средата на месеца. Оптимизмът е на 21-месечен връх в Германия, 12-месечен в Италия и 11-месечен в Испания. За разлика от тях обаче френските фирми са най-песимистично настроени от последните 4 години насам.

Заетостта в сектора на услугите намалява за 15-ти пореден месец, макар и с най-бавното си темпо от август 2012 г. Тя е нараснала в най-висока степен от 7 месеца в Германия, а темпото на спад е намаляло във Франция, Италия и Испания.

Входящата производствена инфлация се е забавила до най-слабото си темпо от юли 2010 г. заради намалелите разходи за енергоносители и слабият натиск от страна на заплащането, което е помогнало на компаниите в сектора да стимулират търсенето чрез понижаване на цените за 16-ти пореден месец. Единствено в Германия цените на производител са се повишили.

В еврозоната „намалената бизнес активност през март оформя поредно тримесечие на спад. Макар че свиването през първото тримесечие вероятно ще бъде по-слабо от отчетените през последните 3 месеца на миналата година 0,6%, притеснението е, че спадът в еврозоната не показва признаци на прекратяване“, посочва в съобщението на Markit главният икономист в института Крис Уилямсън.

„Рецесията отново се задълбочава, след като компаниите съобщават, че все повече се притесняват за дълговата криза в региона и политическата стабилност. Неопределеността на италианската политическа сцена след изборите бе масово цитирана като ключов фактор, помрачаващ икономическата перспектива през март, а скалъпената спасителна финансова помощ за Кипър може допълнително да влоши бизнес доверието в региона през април“, посочва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още