IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското индустриално производство се сви на фона на задълбочаващата се рецесия

Стабилизацията, на която се надявахме от началото на 2013 г. изглежда не се състоя, коментира анализатор

18:13 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на PSA Peugeot Citroen SA. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на PSA Peugeot Citroen SA. Снимка: Ройтерс

Френското индустриално производство се е понижило с повече от очакваното през януари, след като втората по-големина икономика в еврозоната се оказа на ръба на третата си рецесия за последните 4 години, съобщава Bloomberg.

Продукцията на френските фабрики, мини и компании за комунални услуги се е свила с 1,2% на месечна база, разкриват данни на националния статистически институт в Париж. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха спад от 0,2%.

Спадът илюстрира трудностите, пред които е изправен френският президент Франсоа Оланд в усилията си да съживи икономиката, изпаднала в рецесия в началото на 2012 г. Фабричното производство се е свило с 1,4% през януари и с 4,6% през трите месеца до края на януари. Най-сериозен е спадът в автомобилния сектор.

„Франция остава в състояние на рецесия“, казва Филип Гудин, икономист на Barclays в Париж. „Безработицата е близо до исторически максимум, а доходите на домакинствата страдат от по-високите данъци. Стабилизацията, на която се надявахме от началото на 2013 г., изглежда не се състоя“.

Френските автомобилопроизводители PSA Peugeot Citroen SA и Renault SA съкращават десетки хиляди работни места, за да се справят със свиващия се автомобилен пазар в Европа.

В същото време компании като телекомуникационния гигант Alcatel-Lucent и фармацевтичната корпорация Sanofi SA също ограничават броя на служителите си. През четвъртото тримесечие безработицата във Франция достигна 13-годишен пик от 10,6%.

Въпреки тези обезкуражаващи данни възстановяването на глобалната икономика вероятно започва да помага на френските производители.

Бизнес доверието сред френските мениджъри пък се повиши за трети пореден месец през февруари, съобщи миналата седмица централната банка в Париж.

Индексът на институцията, проследяващ активността в сектора на услугите обаче се понижи, тъй като този показател е по-тясно свързан с вътрешното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още