IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в еврозоната с нов спад

Събитията в Кипър вероятно ще оставят своя отпечатък върху бизнес активността в еврозоната едва през април

14:31 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Opel в Айзенах.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Фабрика на Opel в Айзенах. Снимка: Ройтерс 

Производството в еврозоната се е свило през март, въпреки че за негативния ефект от кризата в Кипър все още е рано да се говори, разкрива последното проучване на Markit, цитирано от CNBC.

Индексът на мениджърските поръчки (PMI) на Markit през март се понижил до 46,8 пункта от 47,9 пункта през февруари, с което отбелязва 20-ти пореден месец на спад. Стойности на индекса под 50 пункта бележат свиване.

Очакванията на анализаторите бяха за спад до 46,6 пункта.

Фабричните поръчки в Германия и Ирландия – най-добре представилите се страни в проучването от февруари – се понижиха през изминалия месец. В останалите страни от еврозоната спадът се задълбочава.

И все пак ескалацията на кризата в Кипър през последната седмица на март за момента не е оказала особено влияние върху производствената активност. Това обаче може да се промени през настоящия месец.

„Въпреки че в някои отношения е обнадеждаващо, че събитията в Кипър нямат непосредствен ефект върху бизнес активността, опасенията са, че последната глава от дълговата криза в региона все пак ще остави своя отпечатък върху търсенето през април“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Сега, когато икономическата слабост изглежда ендемична за еврозоната, анализаторите очакват нови спасителни операции в страни като Испания и Словения.

Markit отбелязва също, че се наблюдава ръст на търсенето за произведени в Европа продукти на северноамериканските и южноазиатските пазари. Свиването на търсенето в еврозоната като цяло обаче се е оказало решаващо за по-слабите резултати.

През миналия месец индексът на новите поръчки за износ се е понижил до 48,7 пункта, след като достигна 51,7 пункта през февруари – единственият случай, когато показателят бележи ръст от юни 2011 г. насам. 

Холандия и Италия са единствените страни, които регистрират ръст на новите поръчки за износ.

Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, очакват през първото тримесечие на годината икономиката на еврозоната да се свие с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още