IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваният ръст на заводските поръчки в Германия доведе до скок на еврото

Доларът остава без промяна срещу йената, а шведската крона поскъпна след добри новини за индустриалното производств

16:04 | 07.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Неочакваният ръст на заводските поръчки в Германия доведе до скок на еврото

Еврото поскъпна спрямо американския долар и йената, след като стана ясно, че производствените поръчки в Германия неочаквано са нараснали през март, което предполага, че най-голямата икономика в еврозоната отново започва да се разширява, съобщи Bloomberg.

Поръчките през март след изглаждане на сезонните колебания и инфлацията са се увеличили с 2,2% на месечна база, съобщиха от германското министерство на икономиката. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 0,5%.

Еврото поскъпна спрямо всички от 16-те основни валути с изключение на шведската крона, след като производствените данни от Германия заглушиха спекулациите, че Европейската централна банка ще продължи да разхлабва монетарната си политика.

„Германските данни се оказаха по-добри от очакваното“, заяви Джейн Фоули, главен валутен стратег в лондонския филиал на Rabobank International. „Днешните числа предполагат, че се отдалечаваме с още една стъпка от навлизането на лихвата по депозитите на негативна територия“, добави тя.

Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги повтори в реч в Рим обещанието си финансовата институция да продължи да следи отблизо излизащите данни за състоянието на икономиката в еврозоната и подчерта готовността ѝ за действие, ако то продължава да се влошава. Евентуално ново понижаване на основния лихвен процент в еврозоната обаче би означавал отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ.

Общата европейска валута спечели 0,4% спрямо щатския долар до 1,3123 долара за евро, а спрямо йената поскъпна с 0,3% до 130,21 йени за евро, след като поевтиняваше с 0,5% в рамките на днешната търговия. Съотношението между американската и японската валута остава почти без промяна при 99,22 йени за долар.

През последните шест месеца еврото е поскъпнало с 4,2% спрямо кошница от десет основни валути, сочат изчисления на Bloomberg. Щатският долар е спечелил 1,1%, докато йената се представя най-зле, поевтинявайки с 20%.

Еврото вероятно ще продължи да се търгува между 1,30 и 1,32 долара за евро, докато „данните ни поведат в ясна посока по един или друг начин“, смята Фоули.

Австралийският долар пък се понижи до двумесечно дъно спрямо американския, след като централната банка на страната понижи основната лихва с 0,25 процентни пункта до рекордно ниските 2,75%.

Централната банка „прецени, че едно допълнително понижаване на лихвения процент е подходящо за стимулирането на устойчив растеж в икономиката“, посочи в нейно съобщение управителят ѝ Глен Стивънс. „Последните данни за цените потвърждават, че инфлацията е в унисон с поставената цел за нея и може би дори малко по-ниска от очакваното“.

Австралийският долар загуби 0,7% от стойността си до 1,0178 щатски долара за „оси“, след като падна до 1,0165 щатски долара – най-ниското му ниво от 4 март.

Шведската крона поскъпна, след като индустриалното производство в страната през март надхвърли очакванията на анализаторите, облекчавайки натиска върху централната банка на страната за понижаване на основния лихвен процент. Шведската валута поскъпна с 0,7% до 6,5015 крони за щатски долар и с 0,4% до 8,5318 крони за евро.

Кроната напредна спрямо всички 16 основни валути, след като индустриалното производство не отчете промяна през март на годишна база, докато анализатори, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха то да намалее с 0,5%. Поръчките пък са скочили с 11,2% на годишна база.

Данните подкрепят прогнозите на централната банка за икономически растеж от 0,3% в Швеция през първото тримесечие, смятат от Nordea Bank AB. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още