fallback

Турската лира удари рекордно дъно спрямо долара

Централната банка на страната използва валутните си резерви, за да удържи курса на лирата спрямо долара

15:30 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската лира удари рекордно дъно спрямо щатския долар, а фондовите пазари край Босфора се насочиха към четвъртата си поредна сесия на спад. Пониженията дойдоха след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, който засили опасенията на пазарните участници за ограничаване на стимулите по-късно тази година, съобщава Bloomberg.

Лирата се смъква до рекордно ниско ниво спрямо американските пари, като валутната двойка USD/TRY се покачва с 0,37% до 1,9862. По този начин турските пари губят над 10% от покупателната си стойност от началото на годината, отчитайки втория най-голям спад сред валутите на големите нововъзникващи пазари в Европа, Близкия изток и Африка. Първенец по този негативен показател е южноафриканският ранд.

Борсовият индекс Borsa Istanbul National 100 се смъква с 2,94% до 67 657,79 пункта към 15:00 часа българско време. По този начин общият спад на индикатора от началото на календарната година достига 11,83 на сто.

Във вторник Централна банка на Турция повиши с 50 базисни пункта овърнайт лихвения си процент до 7,75%, Репо лихвата от своя страна остана непроменена на ниво от 4,5%. Решението на централните банкери бе продуктувано от възможното ограничаване на мащабната програма за изкупуване на активи от Фед. Много анализатори виждат в това реална заплаха за изтегляне на чуждестранните капитали от развиващите се икономики.

Доходността по 2-годишните турски ДЦК скочи със 7 базисни пункта, или 0,07 процентни пункта, до 9,6% - най-високото ниво от май миналата година.

Междувременно Централната банка на Турция обяви, че е продала повече от 350 млн. долара от валуртните си резерви в 16:30 часа българско време. Базираният в Истанбул регулатор реализира продажби на повече от 7,5 млрд. долара от запасите си от 11-ти юни насам в опит да контролира обезценяването на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
fallback