IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция повиши ключова лихва заради обезценяването на лирата

Лихвата по еднодневните кредити нараства със 75 базисни пункта до 7,25%, като за няколко дни се премахват и отстъпките от 50 базисни пункта за първичните дилъри

18:57 | 23.07.13 г. 1
Турция повиши ключова лихва заради обезценяването на лирата

Турската централна банка повиши ключова лихва за пръв път от октомври 2011 г., след като лирата поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, съобщи Bloomberg, като се позова на нейно съобщение, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Банката повиши лихвата по еднодневните си кредити към търговските банки със 75 базисни пункта до 7,25% и подчерта, че „ще бъде приложено допълнително монетарно затягане, когато се наложи“. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха банката да повиши лихвата до 7%.

Финансовата институция остави без промяна лихвата по едноседмичните рефинансиращи операции на ниво от 4,5% и по еднодневните депозити в нея на търговските банки на ниво от 3,5%, оправдавайки предвижданията на експертите.

Лирата поскъпва, откакто на 15 юли централната банка обяви намерението си да повиши лихвата по еднодневните кредити. Днес тя се разменяше да 1,9108 лири за долар, отчитайки минимална промяна спрямо вчерашния обменен курс.

Изявлението тогава бе направено на фона на нарастващите спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще започне да свива монетарните си стимули, застращаващи входящите капиталови потоци към осигуряващите по-висока доходност, но и по-рискови развиващи се пазари като Турция.

От началото на годината турската валута се е обезценила с 6,6% спрямо щатския долар и е най-зле представящата се валута на развиващи се пазари в Европа, Африка и  Близкия Изток след южноафриканския ранд.

„Лирата би трябвало да си поеме дъх в движението си в по-широк лихвен коридор по еднодневните кредити“, пише в свои коментари, изпратени по електронната поща, Ипек Йозкардеская, валутен стратег в Swissquote Bank SA в Женева. По думите му турската централна банка може да повиши и основната лихва в бъдеще, за да обуздае инфлацията.

Според финансовата институция политиката ѝ на лихвени коридори, която ѝ разрешава да прехвърля финансиране между различните лихви на ежедневна база, ѝ предоставя гъвкавост в периоди на икономическа несигурност.

Днес от банката посочиха, че ще премахнат и отстъпката от 50 базисни пункта за първичните дилъри – най-големите банки в страната – за няколко дни, при които средства ще бъдат предлагани само на горната граница на лихвения коридор. Това на практика би оскъпило разходите за финансиране на големите банки със 125 базисни пункта през посочения период.

От централната банка обявиха, че ще следват „предпазлива“ политика, докато инфлацията е в унисон със средносрочната цел за нея. През юни тя се ускори до 9-месечен връх от 8,3% на годишна база при цел за годишна инфлация от 5%.

„Тонът на изявлението изглежда относително строг“, наблягайки на забавянето на входящите капиталови потоци, ръст на кредитите над целевия и по-бърза инфлация, пише в свой коментар Ибрахим Аксой, икономист в Seker Invest в Истанбул.

Днес доходността по двугодишните турски държавни облигации нарасна с 3 базисни пункта до 8,86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mr_crash
преди 10 години
Затяга се примката.. Както каза един познат от Истанбул, на тоя ще му резнат зелката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още