IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в притока на капитал излага на риск страни като Турция и Румъния

Двете страни са силно зависими от външното финансиране, което е под въпрос при намаляването на входящите потоци в развиващите се икономики като цяло

11:08 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът в притока на капитал излага на риск страни като Турция и Румъния

Турция, Румъния, Полша и Мароко са сред най-уязвимите страни при забавянето на инвестициите в развиващите се страни заради зависимостта им от външно финансиране, съобщиха от базирания във Вашингтон Институт за международни финанси, цитирани от Bloomberg.

Институтът понижи прогнозата си за потоците от частен чуждестранен капитал към развиващите се пазари през 2014 г. до 1,11 трлн. долара, като това е най-ниското им ниво от 2009 г. Очакваните 1,15 трлн. долара за тази година представляват спад от 3% спрямо 2012 г., се посочва в доклад на организацията, публикуван днес.

„Избягването на риска в световен мащаб нарасна на фона на опасенията за продължителността на свръхразхлабената монетарна политика в САЩ, а резултатът се отрази на развиващите се пазари“, пишат в своя бележка анализатори в института начело с Феликс Хюфнер.

„Докато перспективите за растеж в развитите икономики донякъде се проясниха, ръстът в развиващите се икономики напоследък изгуби отчасти импулса си, като по този начин понижи относителната им привлекателност за инвеститорите от развитите икономики да насочат капиталите си към чужбина“, добавят те.

През миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че централната банка може да свие програмата си за изкупуване на държавни облигации към края на тази година или до средата на 2014 г.

Държави като Турция, Румъния, Полша и Мароко „изпъкват заради големите си нужди от външно финансиране“, посочват от Института за международни финанси. „Ако външното финансиране пресъхне, ползващите заеми може да започнат да изпитват затруднения с ликвидността и платежоспособността“, подчертават от организацията.

Оттам предвиждат също общият отлив на частен капитал от развиващите се пазари да набъбне със 7,3% до 1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още