IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Владимиров: Най-големият риск за Турция е отливът на инвеститори

Истинският фактор, който реално може да спъне ръста на турската икономика, е кризата в Европа, твърди анализаторът

20:17 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мартин Владимиров: Най-големият риск за Турция е отливът на инвеститори

„Най-големият риск за Турция е отливът на краткосрочни портфолио инвестиции. Инвеститорите, които използват подобен вид инструменти, се плащат лесно и бързо изтеглят капиталите си, за да не развалят репутацията на своето портфолио. Ако това се случи, е възможно да се стигне до девалвация на турската лира и допълнително повишаване на основния лихвен процент“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Мартин Владимиров, анализатор в MarketWatch за Централна и Източна Европа.

По думите му досега на Турция се e гледало като на пазар, на който могат да бъдат развивани големи стратегически проекти. „Важно е това да не се промени заради създалия се хаос“, обясни Владимиров.

Той посочи, че причините за безредиците в Турция са предимно политически. „Ако Ердоган смекчи тона и приеме част от исканията на протестиращите, напрежението ще стихне в рамките на седмица. Хората на площад „Таксим“ са против засилването на ислямизацията, забраната за употребата на алкохол и т. н. Истанбул е един проевропейски град. Трябва да уточним и още един важен факт. Либерализация на търговския сектор и преориентирането на експорта към Европейския съюз, който е способен да поглъща огромната продукция на Турция, са изключително важни“, посочи анализаторът.

Той припомни, че митническият съюз от 1995 г.е успял да доведе много инвеститори в страната. „Турция разбра, че за да се развиваш, трябва да представяш най-добрия продукт на глобално ниво и да си конкурентен. Ниският ръст от 2012 г., спрямо 2011 г. е заради консервативната политика на страната. Имаше опасност от създаването на балони и затова беше повишен основният лихвен процент. Това от своя страна забави инвестициите и домашното потребление“, каза още Владимиров.

Според него истинският фактор, който реално може да спъне ръста на турската икономика, е кризата в Европа. „Около 40-50% от износа на страната е именно за държави-членки на общността. Ако пазарите не се съживят и продължат да отчитат спадове, Турция може да изпадне в доста затруднено положение“, обясни експертът.

Целия разговор вижте на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още