IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готов да преговаря с Турция за членство при определени условия

Октомврийският доклад на ЕК с оценката на положението в Турция ще бъде решаващ за подновяването на преговорите

13:44 | 25.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щефан Фюле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щефан Фюле. Снимка: Ройтерс

Постигнато е решение за подновяване още през тази година на отдавна блокираните преговори с Турция за членството ѝ в общността, но при определени условия, съобщи AP, позовавайки се европейския комисар по въпросите на разширяването на Европейския съюз и за политика спрямо съседните страни Щефан Фюле.

В акаунта си на платформата за кратки съобщения Twitter Фюле написа, че на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС в Люксембург е било решено преговорите да бъдат възобновени, ако очакваният през октомври доклад, оценяващ положението в Турция, бъде одобрен.

Евентуалното подновяване на преговорите трябваше да се състои през тази седмица, но Германия и още няколко държави го блокираха заради полицейското насилие по време на последните улични протести.

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу обаче заяви днес, че „едно препятствие, лежащо на пътя на отношенията между ЕС и Турция, бе преодоляно“.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но напредъкът оттогава досега е минимален.

Част от европейците се противопоставят на членството на мюсюлманска държава с население от 76 млн. души към съюза, припомня AP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Нещо в ЕС май наистина не е както трябва, щом на фона на грубостта на турската полиция срещу протестиращите, отваря нова глава от преговорите с Анкара. Сегашна Турция няма място в Съюза. Между другото, в интерес на България е южната ни съседка да се реформира и да се отскубне от авторитарните ръце на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още