IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция си е върнала 1 млрд. долара изгубени капитали от началото на седмицата

Централната банка бе принудена да направи важна интервенция, поради рязкото обезценяване на лиратa спрямо долара

17:03 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция си е върнала 1 млрд. долара изгубени капитали от началото на седмицата

Предприетите от Турската централна банка мерки бяха възприети по положителен начин и се отразиха на пазарите. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът Али Бабаджан в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС за ситуацията на пазара след намесата на централната банка.

"След направените в понеделник изявления от централната банка се наблюдава растеж на показателите. През изминалите четири дни икономиката ни си възвърна обратно около 1 млрд. долара. Това е положителен процес. Очевидно е, че действията на централната банка оказват успешно влияние върху финансовия сектор", отбеляза още вицепремиерът.

Али Бабаджан отказа да коментира как мерките на основната банкова институция в страната ще се отразят върху средносрочните и дългосрочните перспективи на пазара, отбелязвайки, че "правителството и централната банка ще предприемат стъпки в рамките на разработените програми".

Турската централна банка бе принудена да направи важна интервенция върху валутния си курс, поради рязкото обезценяване на турската лира спрямо американския долар. От 11-ти юни досега бяха продадени около 6,5 млрд. долара от валутните резерви на банката. Тази мярка спомогна за укрепването на националната валута и за нормализирането на ситуацията на пазара.

Както Бабаджан заяви по-рано, поради "неправилното възприемане на протестните прояви в страната", редица инвеститори изтеглиха активи от Турция в размер на 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още