fallback

Икономическият ръст на еврозоната забавя темпа си през третото тримесечие

БВП на 17-членния валутен блок е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември

14:02 | 14.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната се е разширила по-малко от очакваното през третото тримесечие, показаха последните публикувани в четвъртък данни на европейската статистическа служба Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-членния валутен блок е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември в сравнение с покачването от 0,3% тримесечие по-рано, пише WBP Online.

Измерен на годишна база, БВП на еврозоната се e понижил с 0,4 на сто през тримесечието, надхвърляйки леко очакванията за спад от 0,3%. Ревизираните данни за предходното тримесечие показаха отстъпление от 0,6 на сто.

Публикуваните по-рано през деня данни показаха, че френската икономика се е върнала към свиване през трите месеца до края на септември. Предварителните данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) отчетоха спад на БВП на втората по големина икономика в Европейския съюз с 0,1% на тримесечна база в периода юли-септември. През предходното тримесечие бе отчетено покачване от 0,5%.

Измерена на годишна база, първоначалната оценка на БВП разкри увеличение от 0,2%, оставайки леко под пазарните прогнози за ръст от 0,3%, Тримесечие по-рано бе постигнато покачване от 0,5 на сто.

Друг правителствен доклад показа, че ръстът на потреблението на домакинствата се е забавил до 0,2% през третото тримесечие след покачването с 0,4% през предходното. Инвестициите пък са се понижили с 0,6 на сто.

Същевременно БВП на Германия – единствената икономика в еврозоната, която избегна рецесията, се е разширил в съответствие с очакванията през третото тримесечие, показаха данните на Федералния статистически институт Destatis.

Германската икономика, която е отговорна за повече от една четвърт от БВП на цялата еврозона, е отчела растеж от 0,3% през трите месеца до края на септември. През предходното тримесечие бе отчетено покачване от 0,7%.

"Разходите за крайно потребление на домакинствата и на правителството бяха малко по-високи, отколкото през предходното тримесечие", посочиха от германската статистическа служба.

Повече за германската икономика може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
fallback