IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Виетнам вероятно ще се забави до 10-годишно дъно

Според премиера на страната това е сигнал за възраждане на икономиката

14:38 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Виетнам вероятно ще се забави до 10-годишно дъно

Инфлацията във Виетнам през тази година може да нахвърли ранните прогнози и да се забави до 6,2-6,3% – най-ниското ниво от десетилетие насам. Това заяви министър-председателят Нгуен Тан Дунг, изтъквайки го като сигнал за възраждане на закъсалата икономика, пише Ройтерс.

Според цитираните от Дунг данни прогнозната инфлация ще отстъпи от отчетените през 2012 г. 9,2 на сто. Равнището ще бъде най-ниското от 2003 г., когато бе отчетено ниво от 3%.

В последните години инфлацията е основният бич за виетнамската икономика. Пикът бе достигнат през 2008 г., когато потребителските цени се покачиха с 23 на сто.

"Индексът на потребителските цени през ноември ще се повиши с 0,4 на сто спрямо предходния месец, забавяйки се от месечното увеличение от 0,49% през октомври", заяви пред местния парламент Нгуен Тан Дунг.

Понижаването на инфлацията ще позволи на виетнамската банкова система да увеличи кредитирането, което ще помогне за ускоряване на икономическия растеж през следващата година. За 2013 г. управляващите очакват икономическа експанзия от 5,4%, докато прогнозите за догодина са за покачване с 5,8 на сто.

Виетнамската икономика нарасна с 5,25% през 2012 г., отчитайки най-бавния темп на растеж в последните 13 години. Тогава много икономисти изтъкнаха, че резултатът е далеч от наличния потенциал с оглед на темпа на развитие и растящото население.

Повече за икономиката на Виетнам може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още